De Kunstuitleen in vroeger jaren.
De Kunstuitleen in vroeger jaren. (Foto: aangeleverd)

Kunstuitleen viert 45e verjaardag

DEN HELDER - De basis voor de Helderse Kunstuitleen werd in 1975 gelegd met als doel a: de contactmomenten tussen de kunstenaars en het publiek te vergroten, b: tot een zo groot mogelijke spreiding te komen van werkstukken van beeldend kunstenaars en c: verbetering van de positie van beeldende kunstenaars.

En nog steeds is de ideologie achter deze doelstellingen leidend voor de hedendaagse Kunstuitleen die dit jaar 45 jaar bestaat: namelijk om kunst aan de wand, of op tafel voor iedereen mogelijk te maken. Als er iemand was die deze ideologie uitdroeg was het wel Jan Riekwel. Jan was vanaf dag één de drijvende kracht achter en in de Kunstuitleen van Den Helder. De eerste vestiging was in de Sluisdijkstraat, in een voormalige bakkerij op de hoek van de Ruygweg. Jan Riekwel werd directeur en bleef tot aan zijn dood het gezicht en groot pleitbezorger van de Helderse Kunstuitleen. Zo ook toen de Kunstuitleen verhuisde naar het gebouw van de Openbare Bibliotheek aan het Bernardplein.

Meerwaarde

Hoewel de samenwerking met de bibliotheek een meerwaarde had, verhuisde de Kunstuitleen in 2008 naar de huidige locatie op Willemsoord, gebouw 52A. De expositieruimte daar was immers vele malen groter door de samenwerking met de toenmalige Kunsthal. Toen deze expositieruimte wegviel, zocht de Kunstuitleen samenwerking met Galerie Windkracht 13. Vele geslaagde gezamenlijke exposities volgden. Inmiddels heeft de Galerie tot ieders spijt haar deuren gesloten.

"Sindsdien vonden we een nieuwe mooie samenwerking met restaurant Kunst&Kitchen, medegebruiker van gebouw 52A op Willemsoord. Ook de samenwerking met KopGroep

Dankbaar

Bibliotheken is gelukkig altijd goed gebleven en tegenwoordig maakt de Kunstuitleen dankbaar gebruik van de bus van de bibliotheek voor het vervoer van beeldende kunst naar de abonnees in Schagen.

Zo staat samenwerking met partners door alle jaren heen steeds hoog in het vaandel van de Kunstuitleen. Mooie voorbeelden zijn ook de bestaande samenwerking met Het Toeristisch Informatiepunt en met Lijstenmakerij Mellema. Beide partners bieden een welkome aanvulling op het geheel.

Actie

Om deze heuglijke gebeurtenis toch niet geheel ongemerkt voorbij te laten gaan en als dank voor het lidmaatschap, biedt de Kunstuitleen haar leden de komende twee maanden 10 procent korting aan, op aankopen in de winkel. Alle mensen die abonnee worden in de maanden december tot en met februari mogen de eerste drie maande gratis lenen bij een abonnement van 10,-

Zie ook: www.kunstuitleen-denhelder.nl



Nog een plaatje uit de oude doos.