Anita Witzier.
Anita Witzier. (Archieffoto)

'Taal is de sleutel tot deelname aan de samenleving'

DEN HELDER - Wat doet een gemeente als Den Helder om laaggeletterdheid onder vrouwen aan te pakken? En welke aanpak werkt? Deze en andere vragen komen terug in het nieuwste onderzoek - in onder meer Den Helder - van Stichting Lezen en Schrijven. Donderdag 19 november j.l, overhandigde ambassadeur Anita Witzier deze publicatie aan wethouder Pieter Kos.

Het onderzoek in de gemeente Den Helder biedt tips en voorbeelden voor vergelijkbare gemeenten tussen de 30.000 en 100.000 inwoners. De stad kent relatief minder laaggeletterden dan het landelijke gemiddelde: 9% vs. 12%. Tegelijkertijd vallen veel vrouwen met een migratieachtergrond in Den Helder wel in de doelgroep laaggeletterden. Naar schatting is bijna 8% van de vrouwen in Den Helder laaggeletterd.

Sleutel

Wethouder Pieter Kos: “Taal is de sleutel tot deelname aan de samenleving. Daarmee maak je duidelijk wie je bent, wat je wil en leer je elkaar te begrijpen. Het kan niet genoeg benadrukt worden hoe belangrijk het is om daar vaardig in te zijn.”

De overhandiging vond tijdens een feestelijke bijeenkomst online plaats.