Paul Schaap is initiator van nieuwe maritieme site.
Paul Schaap is initiator van nieuwe maritieme site. (Foto: Tiny Schaap)

'Join the navy, see the world'

DEN HELDER - "Mijn interesse voor de maritieme sector is waarschijnlijk al ontstaan doordat ik in mijn jeugd tijdens de schoolvakanties samen met mijn vader en met mijn grootvader die in Rotterdam woonde, veel door de havens zwierf en mij verbaasde over het scala aan verschillende vaartuigen dat daar werd ingezet." Aan het woord is Paul Schaap, initiatiefnemer van de nieuwssite Maritiem Den Helder, die hij onlangs lanceerde.

Nieuwssite over havenactiviteiten operationeel

Maritiem journalist Paul Schaap (70), is al bijna veertig jaar in deze sector actief. Geboren en getogen in Wageningen is hij op zijn negentiende jaar als beroepsmilitair bij de Koninklijke Marine gaan werken en daardoor in Den Helder terechtgekomen. "Dat werk heb ik elf jaar met veel plezier gedaan en in die periode meer dan 30 landen mogen bezoeken. Voor mij gold echt join the navy, see the world. Vanaf 1980 heb ik in continudienst nog 21 jaar op de Hoge Flux Reactor in Petten gewerkt. Daarnaast ben ik in 1983 gaan schrijven voor maritieme vakbladen. Voordeel hierbij was dat ik in mijn marinetijd de enorme opkomst van de offshore-industrie op de Noordzee heb mogen meemaken. Ik ben mij daarin gaan verdiepen, met als gevolg dat ik als journalist steeds meer aanvragen kreeg om over de ontwikkelingen in die sector te schrijven. Dit had tot gevolg dat offshorebedrijven en zelfs oliemaatschappijen mij vroegen of ik voor hen ook de public relations wilde gaan doen. Dit was voor mij reden om in 1988 samen met mijn echtgenote maritiem persbureau PAS Publicaties op te richten. (PAS staat voor Paul Alexander Schaap,red.). Dit werk heb ik eerst jarenlang naast mijn werk op de kernreactor gedaan. Vanaf 2001, toen ik daar mijn baan verloor, ging ik mij volledig op het schrijven van artikelen en pr-werk richten. En gelukkig met veel succes. Met als hoogtepunt het schrijven van een flinke serie prachtige jubileumboeken over de offshore- en de scheepvaartsector."

Om de maritieme activiteiten die in en rond de havens van Den Helder als ook elders in de wereld vanuit deze havenstad worden ontplooid zo breed mogelijk uit te dragen, besloot Schaap de nieuwssite Maritiem Den Helder in woord en beeld op stapel te zetten. De site is eigenlijk een voortzetting van de zeer succesvolle nieuwssite die hij jarenlang bijhield voor toen nog het Gemeentelijk Havenbedrijf Den Helder.

Lees verder pagina 18.


Nieuws over activiteiten in en rond de havens van Den Helder is te vinden op www.maritiemdenhelder.eu.