Scheidsrechters. Zittend de dames G. Ory, A. van Arem en L. van Hoek., rechtsonder cursusleider C. Nielen.
Staande: A. Hoonderd, C. Knoop, A.v.d. Weide, J.J. de Bruin, W. Geervliet, P. Strooper, F. Kok, A. Nijenhuis, F. Holtz en B. Glijnes.
Scheidsrechters. Zittend de dames G. Ory, A. van Arem en L. van Hoek., rechtsonder cursusleider C. Nielen. Staande: A. Hoonderd, C. Knoop, A.v.d. Weide, J.J. de Bruin, W. Geervliet, P. Strooper, F. Kok, A. Nijenhuis, F. Holtz en B. Glijnes. (Foto: aangeleverd)

LOS Nostalgia

Den Helder telde in het verleden een flink aantal bibliotheken. Naast de Openbare Leeszaal en Bibliotheek, de Protestants Christelijke en een RK bibliotheek maakte vrijwel iedere kantoorboekhandel wel enige ruimte vrij voor uitleen van boeken.

Groentekistjes

Het personeel van de RK bibliotheek zetelde tot in 1967 aan de Keizerstraat in het gebouw van het RK Noord-Hollands Dagblad editie Den Helder Schagen dat vanwege de verbreding van de straat moest verdwijnen. Van origine was de Rooms Katholieke Uitleen Bibliotheek een voortzetting van wat eens de bibliotheek was van de Katholieke Arbeiders Beweging.

Veel waarde

In 1967 werd het pand van levensmiddelenzaak Zijlstra aan de Spoorstraat-hoek Wezenstraat aangekocht en stelde de Stichting Rooms Katholieke Openbare Uitleenbibliotheek zich garant voor de huur waarna zij zich er per 1 oktober 1967 in kon vestigen. De 7000 boeken werden met groentekistjes naar de Spoorstraat verhuisd. De bibliotheek, met zo’n 1100 leden, besloeg de gehele benedenverdieping terwijl op de eerste verdieping het katholieke informatie- en ontmoetingscentrum ‘De Open Deur’ zat samen met ‘Het Rooms Katholiek Onderwijs’. Bibliothecaris J. Mulder hechtte veel waarde aan de indeling in de Spoorstraat omdat in het oude gebouw velen de weg niet wisten. Met hem en bestuurslid Boshamer wordt uitvoerig teruggeblikt.

Felle uitslaande brand

In het tweede uur staan herinneringen aan de stoomwasserij Mos aan het Ankerpark met de latere vestiging aan de Ambonstraat op het programma. Oudere bewoners van de Oostslootbuurt praten nog weleens over de felle uitslaande brand van 3 op 4 januari 1976 die de meubelwerkplaats annex opslagruimte van Klercq Interieurverzorging aan de Tweede Vroonstraat in de as legde. Deze brand trok veel belangstelling, niet in het minst omdat ook omliggende woningen brand en waterschade opliepen. Geïnterviewd wordt een toenmalig brandweerman.

Opgetogen

In de herfst van 1980 was de regionale scheidsrechterscommissie Den Helder en Omstreken opgetogen over het feit dat drie dames en tien heren met goed gevolg het scheidsrechtersexamen veldvoetbal hadden afgelegd. Met één van de geslaagde scheidsrechters is telefonisch contact opgenomen.

Uitzending zondag 22 november van 12.05 tot 15.00 uur.

Vestiging RK bibliotheek Keizerstraat 65.