Lisette Reijmersen- Van Buren van Kado&Zo brengt de spullen aan huis.
Lisette Reijmersen- Van Buren van Kado&Zo brengt de spullen aan huis. (Foto: Ed Bausch)

Heilooër middenstand knokt zich door de coronaperiode

HEILOO - Op een regenachtige maandagmiddag maakte Nieuwsblad Heiloo een ronde door de winkelgebieden van het dorp. Duidelijk is te voelen dat ook Heiloo aan het knokken is, in eendracht of individueel.

DOOR: ED BAUSCH

Of noem het meeknokken met iedereen overal in het land om te proberen een perspectief te krijgen op tijden met weer meer vrijheid. Bewegingsvrijheid, knuffelvrijheid, ondernemersvrijheid. Dat verlangen is groot, zo valt overal te lezen en te beluisteren. Héél erg groot.

Net als de zorg voor de mensen die men kent als ‘besmet’ of net als het verdriet om degenen die aan het virus zijn overleden of degenen die worstelen met moeizaam herstel. Voor iedereen is het virus nu veel dichter bij dan in het voorjaar. Iedereen lijkt zich ook te hebben neergelegd bij de situatie tot een flink stuk in januari en hoopt er het beste van.

Dicht

Het was zo’n mooi idee: de White Box. De helft van het leegstaande pand in het Stationskwartier omtoveren tot een feestelijke plek voor een paar weken. Alles staat er, zie je door de ramen. Maar precies die weken ging alles dicht.

Buiten

Herman Hendriks van bloembinderij ’t Loo heeft buiten een flinke opstelling gemaakt onder een tent. Want klanten binnen kan nu niet. “Juist nu het moeilijk is moeten we aardig voor elkaar zijn”, zegt hij. “De veiling is gewoon open en we gaan er het beste van maken. Onze branchevereniging heeft echt hard voor ons gepleit, dat we zo toch klanten kunnen bedienen en boeketten kunnen maken voor bijzondere gelegenheden. Want die gaan wel gewoon door.”

Facetimen

Celina Groen en Sabine Koster van kledingzaak Shoeby in ’t Loo hebben een tafeltje buiten de winkel staan omdat ze ophaalpunt zijn voor pakketten van de koersdienst DHL. Binnen handelen ze de opdrachten af die ze krijgen via facetime-gesprekken met de klanten, of via de website. En dan maar in de auto de spullen thuis bezorgen.” Een beetje ‘verstuiverd’ door de situatie zien ze er wel uit, maar toch dapper bezig.

Oliebollenkraam

Jaap de Ruiter is blij met de nieuwe plek voor de Oliebollenkraam schuin tegenover de Witte Kerk. “Ik woon in Amsterdam, sta iedere dag om 05.30 uur op en ga dan langzaam de voorbereidingen treffen voor mijn dag in Heiloo. Met mij gaat het goed, voor mijn kinderen (ze zitten allemaal in de oliebollen) was vooral de zomer moeilijk omdat de kermissen uitvielen.”

Juwelier Peek laat op een briefje weten: kijk in de etalage en bel of mail ons, ook voor reparaties of batterijen. Een soortgelijk bericht bij speelgoedzaak De Basseroet.

De scooterzaak bij het station is aan de achterkant wel open voor reparaties. Lisette Reijmersen-Van Buren van Kado&Zo brengt de spullen aan huis. Ze kijkt ernstig, maar doet het allemaal wel. "Dit is anders natuurlijk een toptijd voor ons soort winkel, dus we doen wat we kunnen. "

Voor de Dierenspeciaalzaak, voor de supermarkten en drogisterijen is het business as usual, ook al lijkt het allemaal op een gemaskerd bal. En klinken er lang niet zoveel stemmen als anders. In iedereen piept al wel het stemmetje van hoop en verlangen.


Nieuwsblad Heiloo wenst iedereen alle goeds door deze periode.

Jaap de Ruiter is blij met zijn nieuwe plek tegenover de WItte Kerk.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding