Burgemeester Romeyn: 'Een klein gebaar kan een groot effect hebben.'
Burgemeester Romeyn: 'Een klein gebaar kan een groot effect hebben.' (Foto: Vincentdevriesfoto.nl)

Burgemeester Romeyn onder indruk van Heilooër gemeenschapszin

HEILOO - Iedereen zal hem eind mei een warm afscheid gunnen te midden van alle Heilooërs voor wie hij al jaren de burgervader is. Nu in deze heftiger gevoelde tweede coronagolf voelt Hans Romeyn zich meer dan ooit geroepen om vanuit de sfeervolle collegekamer in het gemeentehuis iedereen in de gemeente een hart onder de riem te steken.

Kinderburgemeester Jayden de Vries blijft langer aan

Door ED BAUSCH

“Mijn gedachten zijn bij allen die het nu moeilijk hebben of voor iemand met klachten moeten zorgen.”

Ook de burgemeester is het in deze extra kritische fase aan te zien dat 2020 maandenlang een grote impact heeft gehad op het openbare leven en nu zelfs nog meer. Hans Romeyn klinkt ernstig, maar ook vol respect: “Het hele jaar valt me al op dat men echt aandacht heeft voor elkaar. Dat is zo belangrijk, want een klein gebaar kan een groot effect hebben. Waar we een paar weken geleden allemaal nog dachten dat we naar verbetering toegroeiden is de situatie toch weer verergerd.

Ik ben enorm trots op de flexibiliteit en de creativiteit die ik overal zie. Hoe groot de domper nu ook is voor de horeca, de musea, de bibliotheek, de bioscoop, de theaters en de winkels die dicht moeten. Maar ik zie hoe iedereen een weg zoekt en dat verdient heel veel respect.“

Herstelfonds

De burgemeester is ook trots op het werk van het gemeentelijke Herstelfonds. “Die groep is echt in korte tijd ontstaan en heeft nu adviezen gegeven om mooie initiatieven van instellingen te ondersteunen. Ze hebben zelfs nieuwe verbindingen tot stand gebracht, daar ben ik heel blij mee.”

Voltallig college

Romeyn hoopt dat er in januari weer een voltallig college zal zijn. "Het college is altijd aanwezig tijdens de Nieuwjaarsreceptie in de Witte Kerk, maar we plaatsen nu de nieuwjaarsboodschap van de kinderburgemeester en mij op de gemeentelijke Facebookpagina en de website van de gemeente.”

Kinderburgemeester

Hij zegt het met Jayden de Vries naast zich, de kinderburgemeester, met wie hij vanaf maart allerlei bezoeken had willen afleggen. “De aanstelling van Jayden was voor een jaar, maar hij blijft nu aan totdat er een nieuwe burgemeester is. Dan heeft hij er meer aan en wie weet kunnen we samen nog op pad in het voorjaar.”

‘Laten we met elkaar proberen vol te houden'

Romeyn ziet dat de Heilooërs zich goed aan de maatregelen houden en hoopt dat ze dat blijven doen. “Juist nu we mogelijk dichterbij een oplossing komen. Dus laten we met elkaar proberen vol te houden."

Jongeren

De komende weken is dat best moeilijk, ook voor de jongeren.

"Er stond van alles voor hen op de rol, maar dat kan nu niet. Heiloo is nooit lastig geweest in de aanloop naar oudjaar en ik reken nu ook op terughoudendheid. Net als overal geldt er een verbod op vuurwerk, ook op het vervoer daarvan en er is een verbod op carbidschieten en ook op het vervoer van carbid. We hebben een aan aantal extra toezichthouders tijdens de laatste dagen van het jaar. Maar vooral hoop ik dat we allemaal vooruit kijken en elkaar blijven bemoedigen en steunen. Take care!”

Romeyn hoopt dat er in januari weer een voltallig college zal zijn.