Jacomijn Oerlemans bracht ruim 4.500 cosmetische producten met 26.000 ingrediënten in kaart.
Jacomijn Oerlemans bracht ruim 4.500 cosmetische producten met 26.000 ingrediënten in kaart. (Foto: aangeleverd)

Uitgeester startup onderzocht (schadelijke) stoffen huidverzorgingsproducten

UITGEEST - Ze is juriste en komt niet uit de cosmetische branche. Wel is ze meer dan geïnteresseerd in vooral de samenstelling van huidverzorgingsproducten. Gedurende drie jaar deed Uitgeester Jacomijn Oerlemans onderzoek ernaar en bracht succesvol ruim 4.500 cosmetische producten met 26.000 ingrediënten in kaart.

Een miljoen Nederlanders kampt dagelijks met huidproblemen vanwege de schadelijke stoffen in hun verzorgingsproducten. Medisch specialisten zien de gevolgen ervan terug in hun praktijk, zoals beschadigingen van de huid, contactallergie en zelfs (huid)kanker.

Oerlemans: "Het is hoog tijd voor betere informatie over cosmetica. Met Dermabase.nl kunnen mensen zelf een bewuste keuze maken."

Onderzoek

Jacomijn startte met het arbeidsintensieve onderzoek, omdat zij naar aanleiding van het gebruik van producten zelf tegen huidreacties en -irritaties opliep. "Ik kwam in contact met Marieke Schutte, auteur van de Lexicon van cosmetische ingrediënten. Samen zijn we begonnen met een heldere, objectieve en product-informatieve database naar aanleiding van de bevindingen uit ons onderzoek."

Het duo sprak met fabrikanten, huidprofessionals en chemici, verzamelden jarenlang informatie over ingrediënten en producten en bedachten hoe die data het beste konden worden gebruikt. "Nu Dermabase.nl actief is, willen wij onze kennis delen met zoveel mogelijk professionals en consumenten in Nederland en België."

Nederlanders gebruiken dagelijks zo'n tien cosmetische producten. Van tandpasta en douchegel tot crèmes en make-up. Gezamenlijk: "Gemiddeld zitten er tien tot vijftig verschillende bestanddelen in een product. Bij complexe parfums kan dat oplopen tot wel 170 ingrediënten. Maar wat weten we eigenlijk van de cosmetica die we dagelijks gebruiken? Wat zit er in? En is dat eigenlijk wel gezond? De afgelopen jaren hebben wij de kennis die nog niet toegankelijk was beetje bij beetje ontsloten, zelf veel expertise ontwikkeld en regelmatig adviezen gevraagd van medische en chemische wetenschappers over nieuwe stoffen. Dermabase.nl is transparant. Alle informatie die is opgenomen is gebaseerd op wetenschap, cijfers en feiten."

En tot slot: "Dermabase.nl is niet bedoeld om producten te 'namen en shamen', maar betere kennis kan wel claims in advertentiecampagnes nuanceren en de aanleiding zijn voor betere regelgeving."


Afbeelding