Ook op de A9, zoals hier bij Uitgeest, is een pijlwagen altijd aanwezig bij aanrijdingen of andere zaken die de weg blokkeren.
Ook op de A9, zoals hier bij Uitgeest, is een pijlwagen altijd aanwezig bij aanrijdingen of andere zaken die de weg blokkeren. (Foto: Bert Westendorp)

Wegafzetting direct zichtbaar in navigatiesysteem

REGIO - Noord-Hollandse weggebruikers, die een incident naderen waar een provinciale weginspecteur de weg heeft afgezet, kunnen hierover in hun auto bericht ontvangen.

Dit is mogelijk doordat nieuwe, slimme systemen de informatie van de weginspectievoertuigen, pijlwagens en zogenoemde bots-absorbers koppelen aan de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW). Weggebruikers worden zo direct op de hoogte gebracht van wegafzettingen. Door deze nieuwe informatie weet een weggebruiker eerder wat er voor hem op de weg gebeurt en wordt de veiligheid van de weginspecteurs en andere wegwerkers verhoogd.

Aanrijdingen

Regelmatig vinden er nog aanrijdingen plaats met pijlwagens of bots-absorbers, terwijl zij een gevaarlijke situatie juist moeten beveiligen. Door de gegevens nu rechtstreeks via het NDW aan te bieden, kunnen automobilisten die werkzaamheden naderen en vroegtijdig via de navigatie en apps worden gewaarschuwd. Uiteraard is het nodig dat weggebruikers hun navigatiesysteem hebben aanstaan en live verkeersinformatie kunnen ontvangen.