Gemeente Uitgeest en projectontwikkelaar Limmerkoog uit Uitgeest hebben overeenstemming bereikt over de sloop van het kassencomplex.
Gemeente Uitgeest en projectontwikkelaar Limmerkoog uit Uitgeest hebben overeenstemming bereikt over de sloop van het kassencomplex. (Foto: Bert Westendorp)

Zes woningen van maximaal twee ton

UITGEEST - Pal langs de Geesterweg, op steenworp afstand van molen de Dog, worden elf woningen gebouwd, waarvan zes sociale koopwoningen. Dat besluit is vorige week genomen door het College B&W van Uitgeest.

Vervallen kassen maken plaats voor woningen

De bouw van de woningen heeft mede als resultaat, dat de op instorten staande oude kassen uit het landschap verdwijnen. Gemeente Uitgeest en projectontwikkelaar Limmerkoog uit Uitgeest hebben overeenstemming bereikt over de sloop van het kassencomplex.


Wethouder Jelle Brouwer: "Wij zijn verheugd dat eindelijk het lelijke, vervallen kassencomplex bij de entree van ons dorp verdwijnt en plaatsmaakt voor woningen."

Landelijke uitstraling

Met de woningbouwontwikkeling van de Limmerkoog zal het aantal bebouwde vierkante meters van de locatie sterk verminderen. Het plan krijgt een landelijke uitstraling met één twee-onder-een-kapwoning in de vorm van een stolp met daarachter gelegen een drietal vrijstaande ‘schuren’. De zes sociale koopwoningen komen in één van de schuren en lijken met een prijs van maximaal 200.000 euro voor veel woningzoekenden betaalbaar.

Ruimte voor Ruimte

Provincie Noord-Holland heeft 25 november groen licht gegeven in het kader van de ruimte-voor-ruimteregeling, De regeling is een beleid van de provincie. Met deze afspraak is het mogelijk om in ruil voor de sloop van (agrarische) bebouwing een nieuwe woning, of zoals in dit geval, nieuwe woningen te ontwikkelen. Agrarische ondernemers ontvangen een financiële vergoeding voor het (laten) slopen van stallen, schuren of overige (agrarische) bedrijfsbebouwing. Op deze manier wordt het gebied ontdaan van ongewenste bedrijfsbebouwing en wordt getracht om verval te voorkomen.

Het college heeft ingestemd met een zogeheten anterieure overeenkomst tussen gemeente Uitgeest en ontwikkelaar Limmerkoog.

Dat betekent, dat er tussen gemeente en ontwikkelaar afspraken worden gemaakt over grondexploitatie en het bijdragen aan ruimtelijke ontwikkelingen. Groen, waterberging en infrastructuur zijn voorbeelden die horen bij de ruimtelijke ontwikkeling. Afgelopen 16 december hebben gemeente Uitgeest en Limmerkoog deze overeenkomst getekend.

Molen de Dog

Er wordt met het plan Limmerkoog geprobeerd om met zoveel mogelijk belangen rekening te houden. Het hoogheemraadschap geeft aan, dat woningbouwgebied zich bevindt in de windvang van molen de Dog. De verwachting is, dat er door de nieuwe bebouwing weinig problemen zijn met de windvang van de molen. Om dit te toetsen, is er een onderzoek gestart naar de effecten van het plan op de windvang van de Dog. Als het onderzoek daar aanleiding toe geeft, kunnen extra maatregelen worden voorgesteld.

De vraag is nu: wie komen in aanmerking voor de felbegeerde sociale koopwoningen. De woningnood onder met name jongeren is groot. Veel jonge mensen wonen noodgedwongen nog bij hun ouders. De meeste woningen in de gemeente blijken voor deze groep starters onbetaalbaar.

Hoe de toewijzing voor de zes sociale koopwoningen gebeurt, is nog niet duidelijk laat Manon Kellenaars, woordvoerster van Gemeente Uitgeest, weten.

"Vorige week is de overeenkomst met Limmerkoog getekend. Het is nog te vroeg om deze vraag te beantwoorden. Er loopt nog een aantal onderzoeken, waaronder de situatie met molen de Dog.

We verkeren in de voorfase van het project en daarom is ook nog niet duidelijk wanneer de bouw begint. Maar zo snel dit bekend is, laten we het weten.”