Afbeelding
Marc Putto. (Foto: aangeleverd)

Kerst in Uitgeest: tijdelijk droog bij wat zon

UITGEEST - De kans op een witte Kerst is vrij klein dit jaar. Wel kan er een winters getinte bui vallen in Uitgeest rond 25 december. Een bui met stofhagel en mogelijk enkele natte sneeuwvlokken is dan mogelijk.

door Marc Putto

Eerst is het nog uitgesproken zacht met maximale temperaturen dik in de dubbele cijfers. Er valt ook veel regen tot Kerst. We moeten denken aan zeker 25 millimeter regen. Donderdag gaat de wind om naar meer noordelijke richtingen en koelt het gevoelig af. We gaan dan naar normale temperaturen voor de tijd van het jaar van 6-7 graden overdag.

De nachten worden ook frisser met minima die dicht bij 0 graden zullen gaan uitkomen. Mocht het langer opklaren zijn laagste minima tot -2 graden mogelijk in het vrije veld. Vanaf tweede kerstdag neemt de wisselvalligheid opnieuw toe, waarbij de kans op natte sneeuw aanwezig blijft. Een uitermate kil weerbeeld met weinig zon en vrij lage temperaturen komt er dan waarschijnlijk dat tot in de eerste januariweek aanhoudt. Gedurende de nachten kan het tot wat vorst komen. terwijl de maxima op de dag niet veel verder dan 5-6 graden geraken.

Echt winterweer zit er nog steeds niet in tot aan Driekoningen. In de eerste plaats is er nog onvoldoende kou aanwezig in de brongebieden van Noordoost-Europa. Doorgaans moet het daar eerst sterk afkoelen alvorens een noordoostenwind de kou naar Nederland kan brengen. Ten tweede blijft een hardnekkig lagedrukgebied maar rondjes draaien boven het Europese continent. Op die manier kan de eventueel koude lucht onze contreien niet bereiken. Door de positie van dat laag wordt bovendien veel warmte meegenomen naar het noordoosten van Europa. In de regio Moskou worden temperatuurafwijkingen in positieve zin van wel 12 graden voorzien. Langetermijnprognoses gaven die warmteopstoot al een maand terug aan.

December was tot enkele dagen terug nog een relatief droge maand. Met de tientallen millimeters water dezer dagen verandert dat. Dit betekent, dat december 2020 toch nog als natte maand de boeken in kan gaan. De maand wordt ook ruim twee graden te zacht in Noord-Kennemerland (na overigens een vrij koud begin).


Meer informatie:

www.weerprimeur.nl