Afbeelding
(Foto: Ed Bausch)

Zeilen met de wind van vandaag

BERGEN - Een ronde door een aantal dorpskernen doet voelen dat ook de inwoners van de gemeente Bergen aan het knokken zijn, in eendracht of individueel. Of noem het meeknokken met iedereen overal in het land om te proberen een perspectief te krijgen op tijden met weer meer vrijheid. Bewegingsvrijheid, knuffelvrijheid, ondernemersvrijheid. Dat verlangen is groot, zo valt overal te lezen en te beluisteren. Héél erg groot. Net als de zorg voor de mensen die men kent als ‘besmet’ of net als het verdriet om degenen die aan het virus zijn overleden of degenen die worstelen met moeizaam herstel. Voor iedereen is het virus nu veel dichter bij dan in het voorjaar. Iedereen lijkt zich ook te hebben neergelegd bij de situatie tot een flink stuk in januari en hoopt en maakt er het beste van, zeilen met de wind van de dag, soms mee, soms tegen, soms van opzij maar toch en toch langzaam vooruit.

DOOR: ED BAUSCH

Een rondje gemeente Bergen staat model voor hoe het overal is

Het was een maand geleden een geweldig idee, een interne voetbalcompetitie op sportpark De Kiefthoek van VV Bergen. Nu is er nog het spandoek met de namen van de droomteams. Maar evengoed wordt er ook nu iedere dag door jongeren achter ballen aan gedraafd.

Digitaal

Een kleine buitenetalage in de Kleine Dorpsstraat is het aas om digitaal een keuze te maken uit het scala aan producten. De boekhandelaar is een fietskoerier geworden. Loes is op toernee gegaan met een tas vol kleding. De parfumerie is geen Haagse maar wel een Bergense stolp geworden, van waaruit de geuren en kleuren naar de voordeuren worden gebracht.

Bestellen

Velen steunen hun geliefde restaurant door er de avondmaaltijd te bestellen, sommige restaurants hebben in no time een winkel met eerste levensbehoeften van de entree gemaakt. Het rustieke café heeft van de kleurrijke terrasstoeltjes een waar kunstwerk gemaakt. Naast het dichte warenhuis staat een tafeltje waarop uitnodigend de menukaart ligt, met pen, papier en ontsmettingsmiddel. Je fiets laten repareren: het kan nog, de monteur komt wel naar buiten. De zaak met tijdschriften, rookwaren, lotenverkoop laat weten dat het nu alleen postkantoor is. Dat wordt te zien aan de rij buiten enorm gewaardeerd.

Lees verder op pagina 18

Afbeelding
Afbeelding