Mevrouw Atti Smit-Ran.
Mevrouw Atti Smit-Ran. (Foto: aangeleverd)

'Liefdevol en goed zijn voor elkaar kost niet veel geld'

HOLLANDS KROON - De redactie van Nieuwsblad Hollands Kroon ontving afgelopen week een mailtje van Sonja van de Water met een heel aardig verzoekje waar we met plezier gevolg aan geven.

"Hierbij een verhaal geschreven door mevrouw Atti Smit-Ran. Zij is 90 jaar en schrijft nog gedichten en verhaaltjes." Het verhaaltje luistert naar de titel 'De Oude Wijze Man'.

De Oude Wijze Man

'Net buiten het dorp, staat aan de bosrand een oud houten huisje! Aan de rookpluim die uit de schoorsteen komt, kun je zien dat het huisje bewoond wordt.

Jawel, een bijzondere bewoner! Met zijn lange witte baard lijkt hij erg op de kerstman! Eigenlijk is hij wijzer dan de kerstman! Deze oude wijze man kan praten met elfjes en dieren! Vlak naast zijn huisje staat een oude Lindeboom.

Ook heel wijs! Van de oude man had hij geleerd om zijn takken schoon te houden, zodat alle vogels geen vuile pootjes zouden krijgen. Ook de vogels waren altijd welkom in het huisje. Ze wisten dat ze met schoongepoetste teentjes en gesnavelde vleugels op de tafel mochten zitten.

Hun beloning? Een heerlijk vogelmaal. Extra gezelligheid geeft de kerstboom in de knusse kamer. Als dennenboom kwam ze op haar kluit binnen schuifelen, maar nu met de brandende lampjes in haar takken en overal goudgekleurde ballen, die glanzen in het licht van het haardvuur.

Opeens een harde klap en een angstige gil! Elfje Delfje gleed uit en viel met een plons in de kikkervijver! De Lindeboom dacht aan de wijze lessen van de oude man en liet snel een stevige tak over de vijver vallen om Elfje Delfje te redden.

Binnen in het warme huisje droogt de oude man met zijn witte baard, die zoveel op de kerstman lijkt, haar vleugeltjes en krijgt het Elfje een warm kopje bloementhee met honing.

De kerstboom met haar kruin tot aan het plafond kijkt tevreden in het rond. Zoveel vrede, liefde en geluk in een eenvoudig houten huisje. Als kerstboom heb ik een wijze les geleerd.

Liefdevol en goed zijn voor elkaar kost niet veel geld. Wanneer ik als gewone dennenboom weer terug schuifel naar mijn plekje in het bos, wuif ik iedere dag met mijn kruintje naar de zon en alle dieren in het bos mogen onder mijn takken schuilen'.

Zalig kerstfeest!

Atti Smit-Ran, december 2020