De meiden druk met inpakken.
De meiden druk met inpakken. (Foto: aangeleverd)

'Ik weet hoe het is om een lichtpuntje te krijgen in moeilijke tijden'

BREEZAND - "Ik weet hoe het is om een lichtpuntje te krijgen in een moeilijke tijd en gun iedereen dat gevoel. Er zijn ontzettend veel gezinnen met een kleine portemonnee, of die iets naars hebben meegemaakt. Als ouder heb je alles voor je kinderen over, dus hoe fijn is het om een dikke vette glimlach te zien op het gezicht van je kinderen als ze eens goed verwend worden? Voor veel ouders lukt dat rond deze tijd even niet, omdat ze de centen er niet voor hebben of gewoonweg omdat ze iets naars hebben meegemaakt. Zelf ben ik minima, dus ik weet er alles van."

Kinderkerstpakketten vinden hun weg naar dankbare gezinnen

Elisa Tacx (40) woont met haar twee dochters Jaynie (10) en Yara (8) sinds twee jaar in Breezand. Levend van een Wayong-uitkering weet ze wat het is om op de kleintjes te moeten letten. "Je hoort tegenwoordig steeds vaker dat mensen de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen, dus hoe mooi is het om zo rond de feestdagen toch iets voor kinderen te kunnen betekenen?" Samen met 'buuf' Angèle stelt ze kinderkerstpakketten samen die een héél goed onderkomen vinden. "Toen ik in Breezand kwam wonen, leerde ik al snel mijn overbuurvouw Angèle Guillemard kennen. Er ontstond er gelijk een klik tussen haar en mij", zegt Elisa. "Intussen zijn we niet alleen buuffies van elkaar maar zie ik haar ook als een goede vriendin."

Verrassen

Het samenstellen van kinderkerstpakketten vindt in 2019 zijn oorsprong. Elisa: "Vorig jaar heb ik met mijn meiden hun speelgoed uitgezocht, en kwam mijn oudste meidje met het idee om een gezin dat we kennen daarmee te verrassen tijdens de kerst. Toen mijn nichtje en neefje Amy en Dylan Tacx daarvan hoorden gingen zij ook hun speelgoed uitzoeken. Zo kwamen er steeds meer mensen bij die speelgoed konden missen en zo konden we vorig jaar 29 pakketjes maken die we hebben rondgebracht met vrienden en familie."

Facebook

Dit jaar kreeg de succesvolle actie een vervolg. "Nadat we een advertentie op Facebook plaatsten heeft Angèle een Facebooksite aangemaakt genaamd 'Kinderkerstpakketten'. Langs deze weg vragen wij of mensen speelgoed willen doneren waar niets mee gedaan wordt. Mensen konden dan in een privé-berichtje laten weten of zij gezinnen kenden die wel een lichtpuntje kunnen gebruiken. Voor hen maken wij pakketten met tweedehands en nieuw speelgoed dat is gedoneerd door mensen die het hadden liggen en waar niets mee gedaan werd. Ook door een aantal bedrijven is gedoneerd en daarom konden we voor de iets oudere kinderen tienerpakketjes maken."

Zwart gat

Dit jaar stonden Angèle en Elisa borg voor 130 pakketten. "Na de laatste persconferentie moesten weer allerlei bedrijven hun deuren sluiten waardoor nog meer mensen in een zwart gat vielen. Dat maakte dat we niet alleen in Breezand pakketten hebben uitgedeeld. Ook gezinnen in Den Helder, Hippolytushoef, Schagen, Heerhugowaard en Alkmaar zijn ermee verblijd. We hebben zelfs pakketten opgestuurd naar dankbare mensen in andere delen van Nederland." De reacties die Angèle en Elisa krijgen bestaan stuk voor stuk uit dankbaarheid en dat maakt dat de initiatiefnemers zeker doorgaan met hun nobele werk.

"Er zijn zóveel mensen die een lichtpuntje nodig hebben. Denk alleen aan de mensen die nét die euro te veel verdienen waardoor ze nergens voor in aanmerking komen, gezinnen die iemand verloren zijn, maar ook zij die iets naars hebben meegemaakt zoals het sluiten van de deuren van hun bedrijf door de coronapandemie. Hoe we het volgend jaar gaan aanpakken weten we nog niet, maar zeker is dát we het gaan aanpakken. Zelfs op frequentere basis, want komend jaar willen we ons ook toeleggen op het samenstellen van verjaardagspakketjes."





Elisa met haar nichtje Amy Tacx (l) en haar dochter Jaynie.