Afbeelding
(Foto: Pexels.com)

Wat vieren we met Kerstmis?

REGIO – Met kerst vieren we de geboorte van Jezus Christus, voor gelovigen één van de belangrijkste dagen van het jaar. Rooms-Katholieken spreken van Kerstmis, protestanten vaak over Kerst of kerstfeest.

De geboorte van Jezus is natuurlijk belangrijk omdat hij in die tijd gezien werd als de koning van het volk. Volgens de evangeliën werd hij niet in een paleis, maar in een eenvoudige stal geboren. Zijn wieg was een kribbe. Veel mensen zetten onder de kerstboom daarom een beeldengroep in een stal. Die bestaat meestal uit Jezus in de kribbe, zijn ouders Jozef en Maria, herders en de drie wijzen (koningen) uit het oosten. Vaak is er ook nog een engel. Die gaf de boodschap van de geboorte van de koning aan de herders.

Omdat Kerstmis (net als Pasen) een hoogfeest is, wordt het in de Christelijke traditie op twee zondagen gevierd. Er werd feitelijk een extra zondag toegevoegd. Vandaar dat er sprake is van Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag. En ook de reden waarom mensen zich ‘waardig’ kleden tijdens deze dagen. Bij dit feest hoort ook een uitgebreid feestmaal: het kerstdiner.

Wanneer Jezus geboren is, is onbekend. Duidelijk is dat het midden in de winter was. Wereldwijd wordt 25 december als datum aangehouden, met 24 december als kerstavond – de avond dat Jezus geboren is. Maar er zijn ook kerken die het feest dertien dagen later vieren.

Kerstboom

De kerstboom heeft niets met deze christelijke traditie te maken. De boom staat symbool voor de vruchtbaarheid. De boom wordt versierd met ballen en slingers. De ballen staan symbool voor de vruchten die Adam en Eva aten, de piek staat symbool voor de ster die de wijzen uit het oosten de weg wees naar de stal. Soms wordt ook een ster als piek gebruikt. De lichtjes in de boom zijn er om licht te brengen in de donkere wintertijd. De laatste jaren zien we het gebruik van lichtjes sterk toenemen. Hele straten worden versierd. Ook binnenshuis decoreren steeds meer mensen hun huis met kersttakken, kerststukjes en andere versieringen.

Kerstman

De kerstman is feitelijk een (Amerikaanse) afgeleide van Sint-Nicolaas (Sinterklaas). De presentjes liggen niet onder de schoorsteen, maar onder de kerstboom. De Amerikaanse traditie is overgewaaid naar Europa. Maar niet zozeer in Duitsland en Oostenrijk. Daar komt niet de kerstman, maar het Christkind (een engelachtig figuur) met cadeautjes.