Sebastiaan Horn.
Sebastiaan Horn. (Foto: aangeleverd)

'Ik blijf mijn grenzen constant verleggen'

Vervolg van de voorpagina.

Sebastaan: "Mijn vader heeft mij, samen met mijn twee broers, uiteindelijk enthousiast gekregen voor het hardlopen. Samen hebben we loopjes gedaan zoals de Dam-tot-Dam en de halve marathon van Egmond. De basis was gelegd."

Droom

Hij vervolgt: "Het was altijd een droom van mij om van Den Helder naar Texel te zwemmen. Het enige probleem was dat ik niet echt goed kon zwemmen. Ik had mijn zwemdiploma’s, maar daar was alles wel mee gezegd. Veel mensen, waaronder ook mijn vrouw, achtten het onmogelijk dat ik dit zou kunnen. Des te groter was de kick dan ook toen ik in 2013 de zwemoversteek met succes heb gemaakt. Het was een van de zwaarste edities tot op heden; windkracht 6, westerwind en inkomend tij. Ik weet het nog als de dag van gisteren. Sindsdien haal ik er voldoening uit om mij op sportief gebied tot het extreme aan toe uit te dagen." Waarom deze kerstloop? “Het is al een ruime tijd terug sinds ik een unieke sportieve prestatie heb neergezet. Ik vond het derhalve wel weer eens tijd worden om iets te doen wat bij mensen de nodige verbazing doet opwekken”, aldus Sebastiaan. “Daarnaast hoop ik dat door deze challenge mijn fundraising voor Damian niet in de vergetelheid raakt”, voegt hij eraan toe. Met deze uitdaging hoopt de durfsporter bovendien dat mensen geïnspireerd raken om, in tijden waarin er bijna geen wedstrijden georganiseerd kunnen worden, toch te blijven sporten en bewegen. Iets wat zeker in tijden van corona erg belangrijk is. “Het is wel weer even wennen om lange afstanden te lopen”, vertelt Sebastiaan. “Zo is het al een tijd terug sinds ik afstanden heb gelopen van 20, 30 en 40 kilometer. De voorbereiding op dit avontuur is dan ook niet helemaal ideaal”, zegt hij. Toch heeft hij er alle vertrouwen in dat ook deze uitdaging met een goed resultaat wordt volbracht. “Ik heb er zin in!” sluit Sebastiaan af. “Ik kijk er naar uit om mezelf tot het uiterste te testen en onder het genot van de ‘Christmas Top 100’ van Bovenkarspel naar Den Helder te hardlopen”. Zijn favoriete kersthit? "Driving Home For Christmas van Chris Rea natuurlijk!"

Goede doelen

Sinds de zwemoversteek Den Helder-Texel haalt Sebastiaan geld op voor goede doelen. "In totaal heb ik al meer dan € 15.000,00 opgehaald voor verschillende organisaties. Denk daarbij aan Spieren voor Spieren, het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis, Stichting Ambulancewens en zo nog een aantal. Hoe gekker het avontuur, hoe meer aandacht. Deze aandacht wil ik gebruiken om zoveel mogelijk geld op te halen voor goede doelen. Het is dus een win-winsituatie want sport is voor mij een uitlaatklep. Zeker tijdens de ziekte van mijn vrouw en het uiteindelijke overlijden haalde ik ontzettend veel steun en rust uit het sporten. Tijdens het hardlopen, of fietsen of zwemmen, ben ik alleen met mijn gedachten. Ik kan dan alles helder op een rijtje zetten. De belangrijkste beslissingen in mijn leven zijn genomen tijdens het sporten. Daarnaast is sporten vooral ook gezond en hoop ik met mijn avonturen te laten zien dat niets onmogelijk is. Stel een doel en ga ervoor! Denken dat je het kunt is al het halve werk. Mijn ultieme doel op sportgebied is altijd dat volgende doel wat mensen onmogelijk achten. Ik blijf mijn grenzen constant verleggen. Volgend jaar staat alsnog de marathon op de Noordpool op de planning en ook triathlons vind ik nog steeds erg gaaf om te doen. Maar het lijkt me ook heel erg tof om te leren freediven (duiken zonder perslucht) en daar een extreem avontuur aan te hangen. De ideeën zijn er al, nu de uitvoering nog. Alles op zijn tijd, haha."


Meer te weten komen over de kerstloop, de fundraising voor Damian of over Sebastiaan Horn? Volg hem dan via zijn website www.sebastiaanhorn.nl of via Facebook:https://www.facebook.com/SebastiaanHornNL