Gemeente Heiloo blijft ondernemers en maatschappelijke instellingen steunen.
Gemeente Heiloo blijft ondernemers en maatschappelijke instellingen steunen. (Foto: Pixabay)

Gemeente blijft ondernemers en maatschappelijke instellingen steunen

HEILOO - Met het coronavirus dat nog onder ons is, blijven de ongemakken voor onze inwoners, maatschappelijke organisaties en verenigingen bestaan. De gemeente Heiloo compenseert binnensportverenigingen die overgegaan zijn naar Holland Sport. Ook mogen horecaondernemers verruimde terrassen inzetten als ‘winterterras’, zodra de landelijke maatregelen voor de horeca weer worden versoepeld.

De gemeente komt sportverenigingen die vanaf 1 juli 2020 zijn overgegaan naar Holland Sport tegemoet met een compensatie in de huurkosten. Ook wil de gemeente (financiële) steun blijven bieden aan lokale ondernemers en maatschappelijke initiatieven voor wie deze steun echt cruciaal is voor de continuering van organisatie. De gemeente doet dit door maatwerk te bieden bij het innen van gemeentelijke belastingen. “Een glazen bol hebben we helaas niet, maar we verwachten wel dat onze lokale ondernemers en initiatieven onze hulp nog steeds hard kunnen gebruiken. Als huurders of maatschappelijke instellingen echt in nood komen, dan willen we voor hen bereikbaar blijven”, laat wethouder Rob Opdam weten. De gemeente gaat aanvullend ook een aanvraag doen om gebruik te kunnen maken van de regeling Tegemoetkoming Verhuurders Sportaccommodaties.

Winterterras om financiële klap te verzachten

Winterterras

Al eerder besloot het college ondernemers te helpen met creatieve oplossingen voor hun verruimde terrassen. Voor een zogeheten ‘winterterras’ bleek, na rondgang onder ondernemers, genoeg animo. Wethouder Opdam vult aan: “Hoewel we allerlei mooie oplossingen zien, heeft de horeca in Heiloo het zwaar in deze tijden. Het is dan heel prettig om samen te kunnen kijken naar hoe dingen wél gerealiseerd kunnen worden. Hiermee willen we onze horecaondernemers ook een steuntje in de rug geven. We kijken naar alle mogelijkheden die er zijn om die steun te bieden.”

Regels voor winterterras

De opening van extra terrassen is pas weer mogelijk wanneer de regels voor horecagelegenheden versoepelen. Als dat zover is, zijn de winterterrassen wel gebonden aan bepaalde eisen van een terras: een overkapping mag, maar moet makkelijk op te ruimen en aan drie zijden open zijn. Anders wordt het gezien als binnenruimte en dan gelden weer andere regels. De winterterrassen sluiten om 22.00 uur.


De tijdelijke terrassen worden verder verlengd tot 15 maart 2021. Wanneer de situatie rondom corona gelijk blijft, worden de tijdelijke terrassen daarna verlengd tot 25 oktober 2021.