Lucia Admiraal.
Lucia Admiraal. (Foto: Yvonne ten Bruggencate)

Heilooër in beeld

Lucia Admiraal

door: Yvonne ten Bruggencate

Deze week een bekend gezicht voor veel Heilooërs, Lucia Admiraal. Ik had haar al een aantal maal ontmoet tijdens bijeenkomsten van Ondernemend Heiloo. We besloten de shoot in het bos te doen. Naast fotograferen hebben we lekker gewandeld en gekletst. Nu mogen jullie meegenieten van haar verhaal.

Wie ben jij?

Ik ben Lucia Admiraal, sinds 1983 samen met Erik. We hebben 2 dochters en 1 zoon (26, 23 en 20 jaar oud). We zijn een Happy family, waarbij we het belangrijk vinden om elkaar helpen, ondersteunen en stimuleren in velerlei opzichten, maar ook om elkaar vrij te kunnen laten in doen en denken. Als we bij gelegenheid alle samen zijn, inclusief partners van de kinderen, voel ik mij reuze trots. De kinderen zijn nu volwassen, mooie mensen, die goed in de maatschappij staan, en echt iets voor andere mensen willen betekenen. In 2012 is mijn glasatelier verhuisd naar de Hutkoffer, het mooie Rijksmonumentje dichtbij de Witte Kerk. Veel mensen zullen mij daarvan kennen.

Wat heeft jou gemaakt tot wie jij nu bent?

Ik ben een optimist en een enorme doorzetter. Het doorzetten heb ik met mijn opvoeding meegekregen. Als je iets wilt bereiken dan moet je daarvoor gaan, niet 100% maar veel meer. Dat ik nu als glaskunstenaar/glazenier zo’n fijne plek heb ik Heiloo is grotendeels te danken aan Erik. De Hutkoffer, bijgebouw en tuin, had er niet zo mooi bij gestaan zonder zijn voortdurende inzet. Vele weekenden en vrije dagen zijn we bezig geweest om deze droomplek te realiseren. Deze droomplek in Heiloo geeft mij veel meer mogelijkheden, te laten zien wie ik ben, hoe ik werk en wat mijn mogelijkheden zijn met glas.

Waar ben je trots op?

Na studie en prachtige banen (in de medische wereld en middelbaar/hoger onderwijs), heb ik er voor gekozen om meer thuis te zijn voor onze kinderen. Een enorme switch in mijn leven. Ik ben er trots op dat ik de vrijheid had om deze keuze kon maken. De 'carriere-Lucia' kwam in die periode echt op de tweede plek. Dit gaf tegelijkertijd ruimte voor een nieuwe start. Vanaf 2004 ben ik mijn kunst- en ambachtskwaliteiten steeds meer gaan ontwikkelen en uiteindelijk Glasatelier Lucia Admiraal opgericht. Ik ben trots op mijn werk, iedere opdracht krijgt mijn volle aandacht en ik streef naar perfectie. Drie zaken springen er echter wel voor mij uit. Eén is een speciale uitnodiging met een select gezelschap top-glaskunstenaars (nationaal en internationaal), op een prachtige locatie en waarbij de opening werd verricht door Prinses Margriet. Iedere kunstenaar mocht afzonderlijk vertellen over werk en motivatie in een persoonlijk gesprek, dit was voor mij een zéér bijzonder ervaring. Het tweede hoogtepunt is een expositie in voormalig Oost-Duitsland. De mooie opening, met voordracht en muziek en openingswoord van de Minister van Cultuur van de deelstaat Thuringen. De enorme en oprechte interesse van de bezoekers in hoe een kunstwerk tot stand komt, in het deel van Duitsland waar kunst voor de Wende verboden was, maakte dit tot een heel speciale gebeurtenis. De derde die ik wil benoemen is een renovatie van glas-in-lood ramen van een kerk, volgens mij een droomopdracht van elke glazenier.

Wat zijn jouw wensen voor de toekomst?

Mijn grootste wens is gezond blijven en te kunnen genieten van ons gezin. En daarnaast natuurlijk het glasatelier voortzetten met alle uitdagingen die op mijn pad komen. Ook al was dit jaar zeker niet gemakkelijk om 'overeind' te blijven, ik heb er hard aan gewerkt om de uitbreiding van het tweede atelier mogelijk te maken, alle benodigde materialen praktisch te rangschikken en te verenigen op één geweldige werkplek. Nieuwe opdrachtgevers met bijzondere opdrachten weten mij na een stille periode weer te vinden.

Welke boodschap geef je de mensen om je heen?

Geniet van kleine, opmerkelijke gebeurtenissen. Sta open voor een gesprek met je medemens, het moois van de natuur in de verschillende seizoenen. Ga op zoek en je vindt elke dag iets wat je dag bijzonder maakt!