Marian Scheffer.
Marian Scheffer. (Foto: JB/RM)

'Het ging behoorlijk de verkeerde kant op'

DEN HELDER - Aan de buis gekluisterd zag Nederland afgelopen maandagavond hoe minister-president Rutte de ‘onvermijdelijke’ lockdown aankondigde. "Het coronavirus grijpt opnieuw razendsnel om zich heen. De afgelopen weken zien we een snelle toename in het aantal besmettingen, tot zo’n 9.000 per dag. Ook in de ziekenhuizen en verpleeghuizen komen er elke dag patiënten bij. En dat heeft zijn weerslag op de zorg: al meer dan een miljoen reguliere behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld. Helaas is de bron van een besmetting niet altijd te herleiden. Maar wat wel duidelijk is: hoe meer contacten, hoe meer besmettingen. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we ingrijpen en onze contacten tot een minimum beperken. Daarom gaat Nederland vanaf dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe”, aldus Mark Rutte.

Wat is de impact van deze nieuwe lockdown op Helderse ondernemers? Wij vroegen het aan Marian Scheffer: de Witgoedspecialist, Andrea Kwast van Tuincentrum Den Helder en Mieke Vilt van het onlangs geopende Starrenburg Wonen aan de Industrieweg 15C.

Scheffer Witgoed

"We zagen de bui al hangen", zegt Marian Scheffer. "Ik zei afgelopen weekend al tegen mijn man Theo: 'dit keer gaan we de dans niet ontspringen', dus de winkel is dicht. En natuurlijk is er begrip voor de situatie, maar vervelend is het wel. Vooral voor de klanten. Maar.. wij zijn evengoed op de zaak, dus mensen kunnen gewoon blijven bellen. We staan ze te woord, bezorgen onze producten her en der en zijn er voor de storingen. Ook op onze website kunnen ze voor aankopen terecht. Deze worden uiteraard bezorgd en dat geldt ook voor cadeautjes voor onder de boom. Ik zeg dus: kijk op www.schefferwitgoed.nl, Facebook of Instragram, want daar zijn we springlevend."

Tuincentrum Den Helder

Ondanks de voortekenen zagen ze bij Tuincentrum Den Helder de bui niet hangen. Andrea Kwast: "Het kwam voor ons als een donderslag bij heldere hemel. Dat komt mede doordat we alles heel secuur hebben ingericht en de RIVM-maatregelen steeds nauwgezet opvolgden. Maar ja, ondanks het begrip voor de maatregelen hebben we 't ermee te doen. Het is een feit dat de kerstverkoop dit jaar eerder is begonnen, maar we hebben toch nog zo'n anderhalve week te gaan tot kerst. Sowieso is onze webshop geopend, dus mensen kunnen hun boom en/of kerstartikelen gewoon online bestellen. Ook kunnen ze ons bellen op 0223-618858. De winkel is dus dicht, maar we mogen gelukkig wel op het buitenterrein actief zijn met kerstbomenverkoop, bloemen, groen en kerststukken. Ook onze trimsalon blijft geopend."

Starrenburg Wonen

Op de vraag hoe het bij Starrenburg Wonen gaat, roept Mieke Vilt onmiddellijk uit: "Ik vind het veel erger voor de eenzamen en horeca, die hebben er al veel langer mee te dealen! Wij gaan nu voelen wat zij al weken voelen. En natuurlijk is het zuur, want we zijn net twee weken open en moeten nu alweer vijf weken dicht. Maar.. we gaan natuurlijk niet bij de pakken neerzitten. De winkel mag dan dicht zijn, maar de huizenverkoop gaat door, dus ik ga werken op locatie. Ik word een rijdende showroom! Ik laad mijn auto vol en kom gewoon met de stalen bij de mensen thuis en houd evengoed de anderhalve meter aan. In onze branche is dat goed te doen, want mensen willen de materialen voelen. Ook onze jongens werken gewoon door in de buitendienst en doen dat al vanaf maart. Dat gaat prima! Mensen kunnen ons dus gewoon bellen via mijn mobiele nummer en ook op Facebook blijven we actief."

Kitty's Heksenketel

"Ik heb het wel zien aankomen, want het ging behoorlijk de verkeerde kant op", aldus Kitty van der Stoop van Kitty's Heksenketel. "Ik ben momenteel druk bezig om alles op 'n rijtje te krijgen en mensen vooral te attenderen op mijn website. En dat ze bestellingen en gifts gratis mogen afhalen", zegt de eigenaresse van de feestartikelenwinkel. "De winkel is uiteraard dicht, maar als pakketshophouder mogen mensen die online bestellingen hebben gedaan deze afhalen bij me. Uiteraard kunnen ze me ook bellen op 0223-693023. Via de website kan ik op maat werken. Denk aan ballonnen die ze opgeblazen en al kunnen ophalen, waarna ik ze een tikkie stuur. Ook kindervuurwerk - het enige dat niet verboden is - heb ik op voorraad en ook dat is te bestellen via www.feestartikelenbestellen.nl. Zo hopen we deze nieuwe lockdown toch weer door te komen."

Kijk voor meer informatie over de lockdown op de site van de Rijksoverheid: www.rijksoverheid.nl





Kitty van der Stoop.
Mieke van Starrenburg Wonen.
John en Andrea Kwast.