Hier gaan weer een paar zakken huishoudelijk restafval de container in.
Hier gaan weer een paar zakken huishoudelijk restafval de container in. (Foto: Bert Westendorp)

Afval scheiden beter voor milieu, slechter voor portemonnee

CASTRICUM – Een fikse rij auto’s wacht voor de slagboom om door te rijden naar het Afvalbrengpunt Castricum aan de Schulpstet. Corona zorgt ervoor dat er slechts een bepaald aantal auto’s het terrein op mag. Vertrekt er een auto, dan gaat de slagboom open en kan er weer een wagen naar binnen. Naast groenafval, hout, karton, papier en plastic is huishoudelijk restafval populair om naar het afvaldepot te brengen. Het is er mogelijk extra druk omdat de manier van afvalscheiding volgend jaar verandert.

'Denk dat we per jaar ruim 100 euro extra moeten betalen'

Met ingang van 1 januari volgend jaar wordt alles anders en mag het huishoudelijke restafval niet meer naar het afvalpunt gebracht worden. Dan is er nog maar één optie en dat is de grijze container met het grijze deksel eens in de drie weken langs de weg zetten. Dat laatste kost - iedere keer wanneer de bak geleegd wordt - geld. Een chip in de bak zorgt voor de registratie. Containers voor plastic-, metalen- en drankverpakkingen (PMD) en groenafval (GFT) worden daarentegen gratis geleegd.

Landelijke opdracht

Ook gemeente Castricum moet voldoen aan de landelijke opdracht: in 2025 nog maar 30 kg restafval per inwoner per jaar. Dat is nu gemiddeld 240 kg per inwoner. Vandaar de afvalscheiding. De kosten voor de inwoners van de gemeente zijn inmiddels bekend. De vaste afvalheffingskosten dalen komend jaar met een paar tientjes. Maar iedere keer als er een grijze container langs de weg gezet wordt om geleegd te worden, kost dat voor een kleine kliko van 140 liter 5,50 euro en voor de grote bak van 240 liter 9,40 euro. Iedere drie weken is er de mogelijkheid om de grijze bak te laten legen. Wie veel huishoudelijk restafval heeft en de grote bak iedere drie weken aan de straat zet, betaalt ongeveer 162 euro bovenop de reguliere afvalheffing. Dat wringt bij veel Castricummers, want het is duidelijk dat de afvalkosten fors kunnen stijgen.

Bij het Afvalbrengpunt staat Kees gereed om een paar zakken huisvuil in de stalen container te deponeren. “Ik weet nu al dat ons gezin fiks meer moet betalen voor afval. Ik merk dat ondanks de afvalscheiding de bak na drie weken al behoorlijk vol zit. Nu de tarieven bekend zijn, schrik ik daar toch wel van.”

Kliko snel vol

Achteraan bij de rij auto’s voor de slagboom staat Frank uit Akersloot met auto plus aanhangertje, volgestouwd met takken. “Groenafval kunnen we gelukkig zonder kosten afvoeren. Maar ik heb een vrouw en drie kinderen. Dus je begrijpt dat ook zo’n 240 liter bak vrij snel vol zit, ook al scheiden we het afval goed. Ja dat laatste is ook nog wel wennen. Ik denk dat we per jaar ruim 100 euro extra moeten betalen voor het afval. Toch vrij veel geld voor iemand zoals ik met een modaal inkomen.” De kans dat het restafval her en der in de gemeente gedumpt wordt, lijkt aanwezig. Wethouder Slettenhaar, met onder meer ‘afval’ in zijn portefeuille, denkt dat illegaal dumpen niet gaat gebeuren. “De inwoners van gemeente Castricum zijn nette mensen”, is daarbij de motivatie.

Bezwaarschrift

Castricummer Dick van der Kolk is verontrust over de gang van zaken aangaande de nieuwe afvalscheiding en is een individuele actie gestart. Aan de Brakersweg 5, voor zijn huis, kunnen inwoners van de gemeente Castricum nu kosteloos een voorbeeldbezwaarschrift afhalen. Een aantal punten die in het bezwaarschrift staan zijn: bezwaar vanwege de onnodige vervanging van alle afval-rolbakken, de extra PMD rolbak, de vermindering van het aantal keren dat de grijze bak geleegd zal worden, het afrekenen per keer dat de grijze bak wordt geleegd en de aanslag achteraf, die de inwoner geen mogelijkheid geeft om te controleren of te betwisten, en de tariefopbouw.

Fraudegevoeligheid

Ook om de fraudegevoeligheid van dit nieuwe systeem maakt van der Kolk zich zorgen. Dit punt heeft hij ook opgenomen in het bezwaarschrift. Van der Kolk geagiteerd: "Omdat de gemeente mij geen afsluitbare grijze rolbak heeft verstrekt kunnen anderen hun afval in mijn grijze bak dumpen." Van der Kolk, die vanuit het raam in de verte het afvalstation kan zien functioneren, vindt het een negatieve inperking dat het per 1 januari niet meer mogelijk is om restafval bij het afvaldepot te brengen. "Ik ben zeker voorstander van afval scheiden, maar op deze manier gaat het niet werken!"

Wij horen graag wat uw mening is aangaande dit onderwerp. Mail ons via: redactie.cnb@rodi.nl

Ook door de week is het bedrijvig bij het afvaldepot.