Uitslag stemming mondkapjes
Uitslag stemming mondkapjes (Foto: NH Nieuws)

Mondkapjes

NOORD-HOLLAND - De mondkapjesplicht is afgelopen dinsdag ingegaan. Draag je het niet dan riskeer je een boete van 95 euro (onder 16 jaar 38 euro). Het dragen van een mondkapje is verplicht in publieke binnenruimtes. Ook in theaters en concertzalen moet je er een op als je nog niet op je plek zit. Tijdens rijles en bij de kapper moet ook een mondkapje gedragen worden. Maar hoelang gaat die mondkapjesplicht duren? De belangrijkste vragen worden hier beantwoord.

De mondkapjesplicht geldt in stationsgebouwen, luchthavens en in alle publieke binnenruimtes. Alle gebouwen dus waar je zo naar binnen kunt lopen: winkels, musea, cafés, restaurants, theaters, concertzalen, bankgebouwen en benzinestations. In gebedsruimten als kerken en moskeeën is het niet verplicht een mondkapje te dragen. Bij de kapper of schoonheidssalon mag het kapje worden afgezet tijdens de behandeling, idem voor bij de huisartsen en fysiotherapeuten. De mondkapjesplicht geldt tot 1 maart 2021.

"Ben jij daar blij mee, dat het mondkapje nu verplicht is?", was een vraag van onze partner NH Nieuws aan haar lezers. Bij het ter perse gaan van deze krant hadden 10.771 mensen geantwoord. 21,78% gaf aan blij te zijn met de verplichting. 78,22% gaf aan niet blij te zijn met het verplichte mondkapje.

Uitzondering

Er gelden uitzonderingen voor mensen die vanwege een beperking/ziekte geen mondkapje kunnen dragen. Het kan om zichtbare of onzichtbare beperkingen of ziektes gaan. Meer informatie over de uitzondering op pagina 3 en kijk op: www.rodi.nl/castricum voor alle informatie over de nieuwe wet.


i.s.m. partner NH Nieuws