Ieder overleden kind is een ster.
Ieder overleden kind is een ster. (Foto: Marina Pronk)

Lichtjesdag: 'Ieder kind is een ster'

HEILOO - Dit jaar valt WereldLichtjesDag op zondag 13 december. Overal in de wereld steken mensen kaarsjes aan, ter nagedachtenis aan hun overleden kinderen. Traditiegetrouw zou de herdenking in Heiloo plaatsvinden, net als vorig jaar in de Witte Kerk, onder auspiciën van Stichting KIST.

Herinneringsplek bij de Witte Kerk

De coronarichtlijnen maken het noodzakelijk om het programma aan te passen. Het projectteam heeft besloten om op 13 december in Heiloo geen fysieke bijeenkomst te organiseren, maar wel op een markant punt bij de Witte Kerk een herinneringsplek in te richten. Dit is mede mogelijk gemaakt door het Goededoelenfonds van Uitvaartvereniging Associatie & IJmond.

Ieder kind is een ster

Ieder kind dat te vroeg overleden is, is voor haar of zijn ouders een ster in of aan de hemel; een ster die altijd met hen meegaat, hun hele leven lang. Een ster is een hemellichaam waarvan het licht altijd straalt naar de aarde, soms zichtbaar en soms niet, maar het is er altijd. Het lichtkunstwerk ‘Stralende Ster’ is dit jaar het symbool voor alle overleden kinderen. Samen met kunstenaarscollectief CAKtwo wordt een ruim zes meter hoge ster naast de Witte Kerk geplaatst, met daarbij drie kleinere sterrenframes waarin kleine houten sterren worden gehangen waarop de namen van overleden kinderen staan. Ook komt er een infobord voor voorbijgangers. Op WereldLichtjesDag ontsteekt een van de wethouders van gemeente Heiloo het licht van de grote ster. Daarna blijft het lichtkunstwerk staan tot na de kerstdagen. Iedereen die betrokken wil zijn en een kind wil gedenken kan zijn of haar naam op een ster laten zetten.

Livestream

Dit jaar in Heiloo geen WereldLichtjesDag-bijeenkomst waarbij om 19.00 uur de aanwezigen een kaarsje kunnen aansteken ter nagedachtenis aan overleden kinderen. In plaats daarvan biedt men vanuit de landelijke WereldLichtjesDag een livestream aan die u kunt volgen via www.uitvaartmetbeeld.nl/wereldlichtjesdag.Tijdens deze livestream zal als vanouds de kaars worden ontstoken om 19.00 uur, worden herinneringsharten in de WereldLichtjesDag-boom gehangen en zal er muzikale ondersteuning zijn. Ook al is er geen fysieke nabijheid mogelijk om te delen met velen, de livestream zal hartverwarmend en verbindend zijn. Voor de juiste aanvangstijd, kijk op www.wereldlichtjesdag.nl.