Gerard Bouwhuis en Sepp Grotenhuis spelen Strawinsky, Schubert en Kúrtag.
Gerard Bouwhuis en Sepp Grotenhuis spelen Strawinsky, Schubert en Kúrtag. (Foto: Aangeleverd)

Twee pianisten, één gedachte

HEILOO - Strawinsky's 'Sacre du Printemps' is een van de grote muzikale meesterwerken van de twintigste eeuw. Zonder 'de Sacre' zou de wereld er anders uitzien, althans muzikaal gesproken.

Gerard Bouwhuis en Sepp Grotenhuis spelen Strawinsky's eigen bewerking voor piano quatre-mains, hier en daar eigenlijk onmogelijk om tegelijkertijd op één klavier te spelen, maar daar weten deze pianisten wel raad mee. De 'Sacre du Printemps' is op zich al genoeg om voor naar de Witte Kerk te komen. In de voorstelling wordt weerspiegeld Strawinsky's belangstelling voor primitieve Russische gebruiken en culturen. Een jonge danseres danst tot de dood erop volgt en is daarmee het lenteoffer dat gebracht moet worden. De eerste voorstelling van de Sacre in 1913 leidde tot veel rumoer en verdeeldheid onder het publiek, maar inmiddels is de muziek gaan behoren tot het meest gespeelde en geliefde twintigste-eeuwse repertoire. De intrigerende, sterk ritmische partituur bevat zoveel nieuws dat het ook nu nog een ware belevenis is om het stuk live te kunnen beluisteren. Maar er is meer prachtigs deze middag: Schubert's 'Fantasie in f-klein' bijvoorbeeld. Mooiere muziek is er voor piano niet geschreven. En de tedere, respectvolle bewerkingen die György Kúrtag maakte van zes Bach-koralen…

Reserveren

Het concert is zondagmiddag 20 december vanaf 14.30 uur in de Witte Kerk in Heiloo. Vanzelfsprekend worden alle coronamaatregelen in acht genomen. Er is plaats voor maximaal dertig bezoekers. Zij dienen vooraf te reserveren via 06-45184525, www.concertenwittekerk.nl of info@concertenwittekerk.nl. Reservering is pas geldig na overschrijving van het bedrag van € 18,- per persoon (jongeren € 8,-).