Een beeld uit een schilderij van haar sierde in 2019 nog de cover van de krant van de Kunstparade. Nu zit Mi-Lou Beugeling in het bestuur.
Een beeld uit een schilderij van haar sierde in 2019 nog de cover van de krant van de Kunstparade. Nu zit Mi-Lou Beugeling in het bestuur. (Foto: Ed Bausch)

Kunstparade doet appèl op artistieke vezels in iedere Heilooër

HEILOO - Een beeld uit een schilderij van haar sierde de cover van de krant van de Kunstparade in 2019. Toen was ze nog gewoon een van de deelnemende kunstenaars en vrijwilliger. Afgelopen voorjaar trad Mi-Lou Beugeling toe tot het bestuur. Dat was toen goed op weg naar een fraaie editie van dit verbindende zomerse festival van beeldende kunsten en podiumkunsten, traditiegetrouw in het laatste weekend van juni.

DOOR: ED BAUSCH

‘Licht’ is het thema voor de Kunstparade van 25, 26 en 27 juni

Uiteindelijk kwam het er niet van, evenementen konden gewoon niet plaatsvinden. Dus nu wordt alle energie gericht op komende juni en wordt de inschrijving opengesteld. Mi-Lou beijvert zich om de parade nog meer in de haarvaten van het dorp te brengen.

Artistieke vezels

“De Kunstparade doet eigenlijk een appèl op de artistieke vezel, zoals die in iedereen zit.”

Zo begint Mi-lou haar enthousiaste betoog. Het bestuur werkt voor de komende editie zonder een speciale coördinator en voert samen met de andere vrijwilligers alle taken zelf uit. Mi-Lou heeft een flink takenpakket. Naast de coördinatie van een van de grotere locaties heeft ze onder meer ook de contacten met de ondernemersvereniging in haar portefeuille. Daar doet ze binnenkort een pitch.

Pitch

“In enkele minuten geef je dan een presentatie over iets waar je hart en ziel inlegt en waarvoor je medestanders, participanten nodig hebt. De Kunstparade wil zich verbreden en daarvoor zoeken we nog meer participanten dan we al hebben. Dat kan financieel zijn, maar zeker ook op andere manieren. Het dorp leent zich gewoon heel goed voor een lang weekend dwalen langs plekken van verbeelding.”

Licht als avontuurlijk thema

‘Licht’. Dat is het thema voor de Kunstparade zoals het bestuur die op 25, 26 en 27 juni hoopt te realiseren.

“Dat is een thema met veel kanten. We maken dat nu al bekend, zodat deelnemers kunnen kijken hoe ze er vrijblijvend vorm aan geven.”

Locaties

Er zijn natuurlijk weer de vertrouwde locaties waar verschillende kunstenaars samen kunnen exposeren.

“De Cultuurkoepel, de Witte kerk, het Gemeentehuis, de PCC en de bibliotheek geven ons alle ruimte en daar zijn we heel blij mee. We zijn nog in overleg met andere accommodaties voor groepsexposities. Maar wij hopen ook dat veel kunstenaars hun eigen atelier open stellen, zodat we daar ook weer een heel avontuurlijke route van kunnen maken. Of ze kunnen zelf ook een locatie aandragen, in winkels en dergelijke. Ik hoop ook dat niet-kunstenaars zich melden om op wat voor manier ook bij te dragen aan de Kunstparade, zodat we ons mooie dorp in dat laatste weekend van juni steeds mooier kunnen presenteren.”

Wisselwerking

Meer nog dan voorheen is dit bestuur op zoek naar de wisselwerking tussen kunst en samenleving.

“Ik stel me voor dat we meer arrangementen maken met café’s en restaurants. En we gaan verder op de ingeslagen weg om meer jongeren in het programma op te nemen. Vooral letten we heel goed op diversiteit, originaliteit en kwaliteit. Daar toetsen we ook op. We willen echt dat er voor iedereen iets te herkennen is in de Kunstparade. Het is een van de weinige grotere evenementen hier. Op dit moment kan niemand voorspellen wat er in juni weer mogelijk is. Dus we vragen iedereen toch in te schrijven. Dat kan tot 1 april. Als de parade toch niet kan doorgaan krijgt iedereen het inschrijfgeld terug minus een tientje. Dat hebben we nodig omdat we evengoed kosten maken in de voorbereiding.”

Inschrijven

Inschrijven als beeldend kunstenaar of als podiumkunstenaar kan op de website kunstparadeheiloo.nl.

Voor informatie: coördinator@kunstparadeheiloo.nl.