Wie goed stookt heeft gele, gelijkmatige vlammen.
Wie goed stookt heeft gele, gelijkmatige vlammen. (Foto: Pixabay)

Hout stoken met minder overlast

REGIO - Nu het kouder wordt gaan de open haarden en houtkachels weer aan. Dit zorgt voor gezelligheid, maar is ook schadelijk voor gezondheid en milieu. Wanneer u in huis de houtkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen en kan schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving veroorzaken.

Het Kenniscentrum InfoMil geeft tips om houtstookoverlast te voorkomen. Gebruik ongeverfd en niet-geïmpregneerd hout met een vochtpercentage tussen 15-20 procent voor een optimale verbranding.

Bijna geen rook

Leg kleine houtjes bovenop en steek het vuur van boven aan. Zorg voor volledige luchttoevoer en houd ventilatieroosters in huis tijdens het stoken open. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar vegen. Als u goed stookt heeft u gele, gelijkmatige vlammen en komt er bijna geen rook uit de schoorsteen.

Stookalert

Wilt u weten wanneer u uw open haard, houtkachel of vuurkorf beter uit kunt laten? Op www.stookwijzer.nu staat advies, op basis van actuele gegevens over het weer en de luchtkwaliteit in uw buurt. Als het RIVM op basis van de verwachte weersomstandigheden en de luchtkwaliteit afraadt om hout te stoken, wordt een stookalert afgegeven.


(Bron: Gemeente Heerhugowaard)