Afbeelding
Marc Putto. (Foto: archief)

Toch nog even een flitswinterdagje op de valreep van de bijna drie graden te zacht verlopen novembermaand. Maandagnacht vroor het in het hele land. Bij Egmond (Wimmenum) werd zelfs bijna -9 gemeten in een duinvallei waar een tijdelijk weerstation staat opgesteld.

Overwegend droog in Uitgeest

Heel opvallend was, dat het daarmee de koudste nacht van 2020 is geweest. Dat geeft wel aan hoe zacht de voorbije winter was in ons land. Begin april dit jaar was het vergelijkbaar koud gedurende de nachten. Pas rond twee uur maandagmiddag kwam de temperatuur boven nul uit in Oost-Nederland. Bij Uitgeest was het toen al opgewarmd tot 9 graden.

November was opvallend zonnig deze keer en dat staat in schril contrast met de nagenoeg zonloze decemberdagen die ons te wachten staan op korte termijn. Tot en met het weekend hoeven we amper zonneschijn te verwachten en overheersen de hardnekkige wolken en - vochtvelden.

De wind komt overwegend uit zuidelijke richtingen en is meestal zwak tot matig. Mocht het wat opklaren in het weekend gedurende de nacht, is weer wat nachtvorst haalbaar. Op de middellange termijn is er noch winterweer te zien, noch een overgang naar een zeer zacht plaatje met stormachtige condities en maxima tot 15 graden zoals in december 2015. www.weerprimeur.nl