Afbeelding
(Foto: )

Explosie van onbegrip bij de handel

REGIO - De verkoop en het afsteken van vuurwerk wordt de komende jaarwisseling eenmalig verboden. Er is veel over gezegd en geschreven. Dit om extra druk op de al zwaar belaste zorg en op de handhaving van de openbare orde te voorkomen.

Vervoer en bezit vuurwerk strafbaar, carbid knallen mag wel

Vuurwerk in de categorie F3 mag per 1 december niet meer worden afgestoken in Nederland. Ook knalvuurwerk, knalstrengen, vuurpijlen en enkelschotsbuizen (single shots) zijn verboden. Vuurwerkverkopers mogen deze producten ook niet meer op voorraad hebben. Vervoer en in het bezit hebben van vuurwerk is strafbaar.

Vanuit de noodzaak om de werkdruk in deze pandemie rond de jaarwisseling niet verder op te laten lopen, is vanuit de zorg, politie en burgemeesters verzocht om een tijdelijk vuurwerkverbod. De laatste jaarwisseling belandden zo’n 1.300 mensen in ziekenhuizen en op huisartsenposten met vuurwerkletsel. Het handhaven van de openbare orde wordt tijdens jaarwisselingen op veel plekken in het land bemoeilijkt door incidenten rondom vuurwerk. Het kabinet boog zich daarom over een tijdelijk verbod en de gevolgen hiervan voor de vuurwerkbranche.

De verkopers worden met een subsidieregeling gecompenseerd voor de gemaakte kosten. Ook al zal er compensatie komen in de kosten, toch zijn veel vuurwerkhandelaren het niet eens met het totale verbod. “Straks kun je op iedere hoek van de straat gevaarlijke illegale rotzooi kopen. Dat is pas echt gevaarlijk en zorgt voor meer druk op de zorg”, zegt Willem Arends, een van de vuurwerkhandelaren in Noord-Holland. De ondernemer verkoopt al jaren veilig vuurwerk. Hij is blij, dat het zware knalvuurwerk is verboden. Maar om na alle verboden om de coronabesmetting tegen te gaan nu ook het afsteken van legaal vuurwerk te verbieden gaat hem te ver.

Meer slachtoffêrs

"De verkoop verbieden geeft een vrijbrief voor de illegale handel”, waarschuwt Arends. "Dan vallen er juist meer slachtoffers waar wij dan de schuld van krijgen. Dan vul je juist meer ziekenhuisbedden. Laat ik heel duidelijk zijn: gevaarlijk vuurwerk moet weg uit onze samenleving. We zijn daar al heel goed mee bezig door het zware knalwerk te verbieden. Weet je dat we in Nederland het lichtste type vuurwerk in heel Europa verkopen. Ik juich dat toe. Tegelijk moet je wel voorkomen, dat vooral de jeugd nitraatbommen per post laat bezorgen uit het buitenland. Je praat dan ook over een stukje opvoeding. Duidelijk maken dat het niet normaal is om zwaar vuurwerk af te steken en naar de politie te gooien.”

Ook al is de branche het er niet mee eens, toch zullen ze hun categorie F3 vuurwerk moeten opslaan tot volgend jaar. Wanneer in 2021 de vuurwerkverkoop weer van start gaat, kunnen de voorraden alsnog worden verkocht.

Omdat de oorzaak van het tijdelijke vuurwerkverbod ligt in COVID-19 zullen mensen uit de vuurwerkbranche in elk geval gebruik kunnen maken van bestaande COVID-19 compensatiemaatregelen voor ondernemers. Daarbovenop krijgt de sector een vergoeding voor de veilige opslag van niet verkocht vuurwerk en het transport naar veilige opslaglocaties. Hiervoor trekt het kabinet in totaal zo'n 40 miljoen euro uit. Vanzelfsprekend mag vuurwerk dat niet verkocht wordt alleen op veilige, speciaal hiervoor aangewezen locaties worden opgeslagen.

Dat het carbid knallen wel is toegestaan, veroorzaakt volgens Arends een groot gevaar. ‘Daarbij moet je kennis van zaken hebben. Het gevaar schuilt erin, dat nu iedereen aan de slag gaat met oude melkbussen en men niet weet hoe het werkt.”