Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Hulp bij sociale veiligheid in Uitgeest

UITGEEST - Sociale veiligheid: het voorkomen van ongewenst gedrag binnen vrijwilligersorganisaties bij kinderen en kwetsbare deelnemers, geeft alle betrokkenen in de organisatie een veilig gevoel.

Maar hoe geef je sociale veiligheid vorm en, als alles goed geregeld is, hoe wordt het onderwerp levend gehouden in de vrijwilligersorganisatie zodat alle betrokkenen alert blijven? Het gaat bij sociale veiligheid over: seksueel overschrijdend gedrag, pesten, discrimineren en agressie.

Als we naar de cijfers kijken dan maakt, als het om de sport gaat, 12 % van de sporters seksueel overschrijdend gedrag mee, waarvan 4 % ernstige vormen. Driekwart van de sporters was bij de eerste ervaring jonger dan 16 jaar. De commissie de Vries publiceerde in 2017 deze cijfers.

Vrijwilligersorganisaties kunnen, naast het regelen van een gratis VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) voor vrijwilligers die met kinderen of kwetsbare personen werken, meer doen. De steunpunten vrijwilligerswerk in Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo, geven organisaties een steuntje in de rug bij het in beeld brengen van risico’s, het onderwerp bespreekbaar maken en het maken van goede afspraken over sociale veiligheid met vrijwilligers en andere betrokkenen. Het steunpunt biedt hulp bij het maken van een overzichtelijk en niet tijdrovend stappenplan om sociale veiligheid goed te regelen.

Eén van de stappen is het benoemen van een in- of externe vertrouwenspersoon. Een aantal organisaties maakt gebruik van een externe vertrouwenspersoon om zo drempels te verlagen in het contact te zoeken over zorgen of twijfels. In Uitgeest kunnen vrijwilligersorganisaties kosteloos gebruik maken van de deskundigheid van vertrouwenspersoon Zita Onderwijzer van Socius door te mailen naar: zonderwijzer@socius-md.nl of te bellen met: 088 8876900.


Voor ondersteuning en meer informatie over sociale veiligheid en het stappenplan: neem voor Uitgeest contact op met Sigrid Wijsman, tel. 06-48500912, mail s.wijsman@vipuitgeest.nl