Afbeelding
(Foto: Rodi Media/DE)

Zowel op het voor- als het achterschild staat een vierkante schoorsteen van rode machinale baksteen waarin twee sierlagen van gele baksteen.

Vervolg van voorpagina

De nagenoeg symmetrische voorgevel (W) heeft een gecementeerde plint en wordt afgesloten door een hoofdgestel dat onderbroken wordt door een tot dakkapel verhoogde middenrisaliet onder een zadeldak. Het zadeldak heeft een overstek met rijk gesneden windveren en, in 1995 vervangen, hoekornamenten en makelaar. De voorgevel en de middenrisaliet zijn voorzien van gecementeerde hoekpilasters met gebosseerde (schijn)blokken. De verhoogde middenrisaliet telt in de eerste en tweede bouwlaag twee getoogde T-vensters en heeft in de top een in 1984 in cement gegoten gevelsteen. Rechts van de middenrisaliet bevinden zich twee getoogde T-vensters, en links ervan een paneeldeur voorzien van twee originele gietijzeren deurroosters, waarboven het oorspronkelijke getoogde bovenlicht. Het getoogde T-venster uiterst links heeft nog het originele kozijn en bovenlicht.

In de rechter zijgevel (Z) bevinden zich twee getoogde T-vensters. Het rechter venster bevindt zich ter hoogte van de opkamer boven een eveneens getoogd keldervenster (een stolpraam waarvoor diefijzers). De gevel heeft verder een opgeklampte staldeur van verticale kraaldelen met een getoogd tweeruits bovenlicht, en twee halfronde gietijzeren tuimelramen.

Cultuurhistorische waarde is groot

De houten draagconstructie bestaat uit een dubbel vierkant met een overstek aan de voorzijde. Het interieur is grotendeels oorspronkelijk bewaard gebleven en bevat onder meer een voormalige kaaskamer voorzien van een plavuizenvloer, een onderkelderde opkamer met bedstede, en een woonkamer waarin een door bedsteden geflankeerde zwart marmeren schouw met een bovenboezem in Lodewijk XV-stijl. De woonkamer heeft verder onder meer door halfzuilen geflankeerde vouwblinden en een houten plafond met omgaande lijst en rijkgesneden florale midden- en hoekornamenten.

De stolpboerderij is van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde als grotendeels gaaf bewaard gebleven en rijk uitgevoerd voorbeeld van streek-eigen agrarische bouwkunst uit het vierde kwart van de negentiende eeuw.

Meer weten over de Noord-Hollandse waarderingskaart voor stolpboerderijen? Kijk dan op https://www.mooinoord-holland.nl/portfolio-items/stolpenwaarderingskaart of neem contact op met het stolpenteam via tel. 072-520-4459.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.