Vincent Meurs en Tim ten Holder bij de pipowagen voor strandpaviljoen Zeezicht in Castricum aan Zee.
Vincent Meurs en Tim ten Holder bij de pipowagen voor strandpaviljoen Zeezicht in Castricum aan Zee. (Foto: Aart Tóth)

'Kabinet moet gelijkheidsbeginsel toepassen, horeca moet open!'

CASTRICUM - De horeca blijft dicht met de feestdagen, dus ook in gemeente Castricum. De impact van het pakket aan dwingende overheidsmaatregelen is ook in deze gemeenschap groot. Castricummer Tim ten Holder is boos en bezorgd. "Om complete sociale isolatie met medische gevolgen te voorkomen, moet ook de horeca open! Helemaal voor die mensen, die geen kant meer op kunnen, psychisch lijden of eenzaam zijn. Dat wel hotels en sauna's open zijn, maar restaurants niet vindt hij ronduit idioot. "Het is onbehoorlijk bestuur. Gelijke monniken, gelijken kappen!', aldus Den Holder. "Natuurlijk wil niemand een ander aansteken met welk virus dan ook," benadrukt hij. "Maar pas ten alle tijden wel het gelijkheidsbeginsel toe."

door Yvette van der Does

"Bestuursorganen schermen graag met het gelijkheidsbeginsel", is Ten Holder van mening. "Ze schermen met 'wij zijn streng, maar wij zijn tegenover iedereen streng. "Het is te gemakkelijk om een regeling heel streng en eenvormig toe te passen, standaard confectie in plaats van per geval maatwerk te leveren."

In de horeca is er grote verscheidenheid met verschillende, zoals Ten Holder ze noemt, 'monniken'. Cafés, nachtclubs, restaurants, hotels. Die hebben kleine ruimtes, grote zalen, een terras aan de weg, aan zee of in het bos. Bezoekers komen er voor een feest met veel drank of juist om in alle rust en ruimte in stilte van een koffie te genieten! Dat vraagt om verschillende benadering voor Corona-maatregelen. "Op basis van een gelijkheidsbeginsel van behoorlijke bestuur dient er door de regering maatwerk geleverd te worden", aldus Ten Holder. "Dus passend voor de cafés, kroegen en nachtclubs enerzijds en voor restaurants en eetgelegenheden met eventueel terrassen ook passend maatwerk anderzijds."

Gezond verstand

Ten Holder: "Een arts met gezond verstand zei laatst tegen mij 'In plaats van iedereen naar buiten te sturen voor frisse lucht en ontspanning, worden mensen binnengehouden'. De huidige praktijk is ridicuul, is bezopen te noemen, met overal koek-en-zopie langs wandelpaden, bij het strand, waar men thee, koffie en patat kan krijgen. De mensen zitten op boomstammen, stenen, en soms op een klapstoel te verkleumen in de kou, in plaats van achter glas, op vereiste afstand verdeeld over de ruimte van het terras op een normale stoel."

Goed inschatten

In Castricum kunnen burgemeester en wethouders, inclusief hun ambtenaren inventariseren welke horecagelegenheid de corona-maatregelen kan naleven. "Die gelegenheden die hun zaken op orde hebben moeten daarom gewoon open kunnen", is de inschatting van Ten Holder. "De meeste ondernemers, zo is gebleken, kennen en nemen hun verantwoordelijkheden." Openstelling van zaken waarbij veiligheidsmaatregelen goed toe te passen zijn is noodzaak, er zijn nu miljarden mee gemoeid die gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld investeren in de zorg. Ook voor de horecamedewerkers en studenten is openen nodig, zij missen ook hun inkomen. "De nieuwe compensaties gaan ten koste van de uitkeringen richting de gemeenten, dus ook BUCH, voor toekomst van bijvoorbeeld zwembaden en bibliotheek, etc. Is daar straks nog wel geld voor?"

Dashboard Coronavirus

Het Dashboard Coronavirus van de Rijksoverheid geeft geen informatie over besmettingsbron, leeftijden, maar het totaal aantal IC-opnamen en mensen die met Corona overlijden is in Castricum laag. Waarom dan geen maatregelen nemen per gemeente? Vincent Meurs van strandpaviljoen Zeezicht is blij met de steun van Tim ten Holder: "Mocht openstelling van de restaurants en eetgelegenheden niet op korte termijn het geval zijn, dan is het belangrijk om deze sector nu zoveel mogelijk te steunen. Ook inwoners kunnen helpen door de komende feestmaand zoveel mogelijk maaltijden bij hun favoriete restaurant te bestellen, om zo de horecasector overeind te houden!"