Walther Husman en Gerard Veldt samen met hun Chinese vriend Chan.
Walther Husman en Gerard Veldt samen met hun Chinese vriend Chan. (Foto: Aart Tóth)

Hoe een koe een haas vangt

UITGEEST/CASTRICUM - Zomaar een uitdrukking waar een haas in voorkomt. De koe slaat in dit verhaal op de Ormsby Field koeien bij agrariër Gerard Veldt. De haas loopt ook in de weilanden bij Gerard en schijnt het tegenwoordig nogal zwaar te hebben ten gevolge de hazenpest oftewel Tularemie.

Dat verhaal wordt immers door natuurbeschermers de wereld in gezonden en wij zochten de onderbouwing daarvan bij wat plaatselijke personen die bijna dagelijks met het fenomeen natuur en bescherming te maken hebben. Nu schijnen hazen vooral voor te komen op weilanden waar het gras een beetje hoog staat, dus genoeg rondom Castricum en Uitgeest.

Als we die natuurbeschermers moeten geloven, die de publiciteit zochten over het verdwijnen van de hazen, maar ook konijnen in Nederland vanwege die hazenpest, dan zijn er zowat geen dieren meer over. Daarbij zou ook het konijn het haasje zijn. Vandaar het bezoek aan wat Castricummers, die over het algemeen wel weten hoe de hazen lopen. Onder hen Gerard Veldt, die vaak met zijn trekker de weilanden afstruint om alles te controleren en ook oog heeft voor de natuur zoals weidevogels en hazen. Ook gecertificeerd en gediplomeerd jager Walther Husman bleek goed geïnformeerd over wildstand rondom Castricum en Uitgeest; of het nu over weidevogels, damherten, wilde zwijnen, vossen, ganzen of hazen gaat.

Ganzen

Het zou een geanimeerd gesprek worden met Walther Husman, die in het dagelijks leven als facilitair manager op de JP Thijssenschool werkzaam is. Verschillende keren per jaar houdt hij zich bezig met de wildstand in het Noord-Hollandse en zeker rondom Castricum en Uitgeest en in de duinen, bossen, maar ook op de agrarische landerijen. Daarbij is hij ook als jager actief om de wildstand in evenwicht te houden. Zo zijn de ganzen van velerlei rassen een ware plaag geworden voor overige weidevogels, maar ook voor koeien bij Gerard Veldt. “De ganzen vermenigvuldigen zich als konijnen met wel twaalf eieren per nest, waar er natuurlijk enige afvallen, maar er zijn er te veel. Daar doen we enkele keren per jaar iets aan om overige weidevogels te beschermen zoals de Grutto, die veelvuldig voorkwam op de weides rond Castricum en Uitgeest maar nu duidelijk aan het afnemen is”, volgens Walther.

Ook de vos is duidelijk een stoorzender bij weidevogels. Natuurlijk hoort ook de vos in de natuur en zijn jachtgebied, maar regulering is daarbij noodzakelijk om over een paar jaar nog over weidevogels te kunnen praten rond Castricum en Uitgeest. Afsluitend merkt Walther nog even op: “Dat de gewone en verwilderde huiskat ook voor wat ellende zorgt bij weidevogels, net als meeuwen en blauwe reiger. Meeuwen nestelen voorheen in de duinen, maar door de vos hebben ze nu hun nesten op platte daken met grind, waar ze voor vele overlast en zelfs agressiviteit zorgen."

Mijn naam is Haas

Ook Veldt schuwt een goed onderhoudend gesprek niet, met vele afdwalingen in zijn vakgebied met 65 Ormsby koeien. De toevoeging Field achter dit koeien ras is de vertaling van Veldt in het Engels. Hij stelt: "Ik merk er niets van, dat de hazen ziek zijn of minder in aantal. Als ik rond het avondrood met m'n trekker door de weide ga, zie ik groepjes hazen die vrolijk door de lucht springen en tikkertje spelen. Er is dus geen sprake van hazenpest en konijnen komen alleen voor in de duinen." Ook Gerard wordt dol van de overvloed aan ganzen, die de weilanden kaalvreten en wat erger is onder poepen. "Groot nadeel daarvan is, dat waar ganzen hun uitwerpselen hebben achtergelaten koeien niet meer grazen." Vandaar dat de bewering over de hazenpest uit de lucht gegrepen is en kan worden weggeschreven als ‘Mijn naam is Haas'.