Stille Prinses Beatrixstraat, normaal een druk winkelcentrum.
Stille Prinses Beatrixstraat, normaal een druk winkelcentrum. (Foto: Bert Westendorp)

Ook in Uitgeest sobere feestdagen

UITGEEST – Franck Roozendaal heeft in het dorp drie zaken onder één dak, Top 1 Toys, Marskramer en ijzerhandel Enorm. In de winkel is niet alleen een geldautomaat, maar ook een UPS afhaal- en brengpunt voor pakketten.

Ondernemers houden zich streng aan de regels

“We kunnen voor een paar centen die het oplevert de winkel niet openen voor UPS. Veel loodgieters en andere bedrijven kopen bij Enorm hun spullen zoals kit of onderdelen. Via de brancheorganisatie en het coronaloket gaan we proberen een oplossing te bieden voor die ondernemers. Mocht onze doe-het-zelf-zaak open mogen dan kan eventueel ook de geldautomaat en UPS bereikbaar zijn. Gemeente Uitgeest weet ook niet hoe we dit gaan oplossen. Maar we spelen geen paniekvoetbal en gaan goed nadenken over de mogelijkheden.” Voorlopig blijft de winkeldeur op slot.

Reparaties

"De computerwinkel en post afhaalloket aan de Prinses Beatrixlaan is deze dinsdag weliswaar open, maar dat mag", zo laat Angelique Vendel weten. “Maar dan wel enkel voor ophalen en wegbrengen van postpakketten en voor reparaties en onderhoud aan computers.”

Op de vraag of de verleiding niet groot is om toch even, een computer, geheugenkaartje of andere spullen te verkopen reageert Angelique, mede eigenaar van Computer Connections, zonder enige twijfel: “Nee hoor, dat doen we absoluut niet. Gisteren, pal voor de toespraak van Rutte, waarbij de lockdown werd afgekondigd tot en met 19 januari, was het hier heel druk. Kijk maar naar het rek met de inktcardridges. Het rek is bijna leeg. Nu krijgen we enorm veel bestellingen via de website, dat gaat gewoon door.”

‘Veel te druk’

Gre van den Nieuwendijk, inwoonster van Uitgeest, staat voor een winkelruit waarbij staat aangegeven dat verkoop in de winkel niet mogelijk is, maar ophalen en wegbrengen van pakjes geen probleem vormt. “Ja, ik begrijp best dat alles dicht is. Het was gewoon veel te druk in de winkels. Waar zijn we mee bezig hè. Ik mis door die hele toestand wel de gezelligheid, maar er is volgens mij geen andere keus. Gelukkig zijn de winkels voor levensmiddelen gewoon open.”

Het gebrek aan gezelligheid wordt bij het gemeentehuis weliswaar gecompenseerd door een kerstboom met warm gekleurde lampjes, maar toch…

Vrolijke aanblik

De kerstartikelen in de etalage van bloemenzaak ‘t Hoekje aan de Middelweg zorgen voor een vrolijke aanblik, maar de deur van de bloemisterij is gesloten. Eigenaresse Yvonne Hegeman-Reulen is ook een bestelpunt van Fleurop, de landelijke boekettenbezorger. “Daar hebben we het druk mee. Maar ook via de mail krijgen we diverse bestellingen die we bezorgen. Verkopen in de winkel doen we beslist niet!”


Uitgeester Cornelis de Groot verbaasde zich over de beelden van de grote steden die op televisie verschenen. “Groot gelijk die lockdown, vooral als je ziet wat er in Amsterdam en Rotterdam gebeurde. Tja, maar hopen dat dat spuitje tegen corona er gauw komt.” "Compleet fuck en nog eens fuck", laat een jonge Uitgeester weten. "Alle kroegen óók dicht tijdens de kerst, wat een ellende. Ik ben het er niet mee eens. Gewoon in elk geval de horeca opengooien. Nu moet ik bij mijn ouders een biertje drinken, erger kan haast niet.”


Post ophalen en wegbrengen kan nog steeds, maar in de winkel spullen kopen is verboden.
Dankzij Fleurop blijft de handel bij Bloemisterij ’t Hoekje doorgaan.
De kerstboom voor het gemeentehuis zorgt voor enige gezelligheid.