Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Column HVB december: een bijzondere excursie

Sinds maart zijn alle groepsactiviteiten in de Historische Vereniging noodgedwongen opgeschort. Zo ook de excursies. Het is daarom leuk een keer terug te kijken op een bijzondere excursie in 2013.

We werden toen op zaterdag 23 en zondag 24 maart ontvangen op de boerderij van Jan en Lia Zwakman aan het Wiertdijkje. Het was heel erg koud, er stond een gure oosterwind, maar we zaten lekker warm in de stal tussen de koeien dus leek het wel of de tijd had stilgestaan. Jan presenteerde in de stal een diaserie en vertelde over het boerenbedrijf, het vee en de melk, over de historie van de boerderij en over de omgeving en de natuur. Waarna een rondleiding volgde door de oude stal, over de deel en door het woonhuis. Vervolgens liepen we door de tuin met bijzondere planten, grenzende aan de Roosloot. Een werkelijk unieke plek. De excursie duurde vier uur in plaats van de geplande twee uur. Jan en Lia waren de zevende generatie Zwakman op de boerderij, die dateert van rond 1780. Helaas is Jan Zwakman in februari 2017 overleden. Jan had echter ook een boek geschreven, dat is bewerkt door Bert Veer en nog te koop bij Lia Zwakman en de Bergense boekhandels.

Op de zondag werd de 10.000-ste bezoeker van de excursies in het zonnetje gezet. De trekking van deze 10.000-ste deelnemer werd verricht door Lia Zwakman uit een historische brandweerhelm van Willem Jan Bleys. Van de 80 deelnemers - over beide dagen - was Tiny de Groot-Leijen uit Alkmaar de gelukkige. Zij en haar man kregen van Leo Rotthier, namens de Historische Vereniging, een mooie bos bloemen aangeboden en een diner voor twee personen in het Parkhotel te Bergen. De foto is van Willem Jan Bleys.

Leo Rotthier en Theo de Graaff, december 2020. www.hvb-nh.nl