Derpers in zak (en as)
Derpers in zak (en as) (Foto: Ravioli)

Drie derpers in de zak naar Spanje

Rubriek: satire met Michel Ranzijn en Ravioli

EGMOND AAN ZEE - ''Schandalig'', schreeuwt Sinterklaas nog net voordat hij met z'n futuristische vaccinatiepaspoort haastend richting Spanje de grens van Egmond aan Zee passeert. In zijn zak zitten drie Derpers die weigerden een mondkapje te dragen op Sinterklaasavond. ''Hier valt geen chocoladeletter van te maken. Schijnveiligheid'', meent een van de dwarsliggers.

Ze weigerden een mondkapje te dragen

Sinterklaas in het land betekent 'je schoen zetten', maar ook lief zijn. Lief zijn zodat Hugo de.. kuch.. Sinterklaas geen reden heeft om je in de zak (en as) mee terug naar Spanje te nemen. Voor drie recalcitrante Derpers viel dit zwaar. De namen van deze muilkorf-weigeraars zijn bij de redactie bekend en worden omwille van privacy-redenen niet gepubliceerd.

Covid-19-remscherm

Een van de Derpers verklaarde tegenover Sinterklaas dat hij geen pepernoten kon eten waardoor het fantastische covid-19-remscherm niet op de mond geplaatst kon worden. ''Het is zinloos. We doen iets volslagen nutteloos en het tast onze gezondheid aan. Waarom moeten we zoiets nou doen?''

Vraag

Deze vraag bleef nog lang rondhangen in Derp tijdens het heerlijke avondje. Wetenschappelijk bewijs ontbreekt en daarom snapt niemand er nog een pepernoot van. Terwijl de zak van Sinterklaas wordt dichtgeknoopt, doet een van de Derpers nog een duit in het zakje: ''Ze willen macht uitoefenen. Wij moeten gehoorzamen door dingen te doen die nutteloos zijn. Daarvoor dient het mondkapje, snap je?''

Let op

Let op: satire is een kunstvorm waarbij op humoristische wijze maatschappijkritiek (of een knipoog) wordt gegeven. Dat kan via ironie, sarcasme en andere vormen van taalkunst.

Meer satirisch nieuws van Michel Ranzijn en Ravioli? Zie Rodi.nl/Bergen