Arjan Lute met drie van zijn vier zussen op een deel van beschikbare grond .
Arjan Lute met drie van zijn vier zussen op een deel van beschikbare grond . (Foto: Aart Tóth)

Eigenaren Zanderij Noordoost gaan voor ‘Knarrenhof’

CASTRICUM - Eerder lieten wij Adri Hopman als woordvoerder van grondeigenaren Zanderij Noord aan het woord over de eventuele invulling van het gebied. Daarbij kwam al ter sprake dat de betrokkenheid van de huidige agrariërs en bollenkwekers in het gebied groot is. Zo ging het over een deel van de Zanderij waar de gemeente en PWN heel andere plannen hebben met de dreiging van onteigening. Grootste wens van het overgrote deel van de betrokkenen is invulling te geven aan de roep van zowat alle bewoners van Castricum; “Bouwen van woningen”.

Agrarisch gebied met ook nog woningen

Het gebied waar we het over hebben wordt omsloten door Vinkenbaan, Spoorbaan en Duinenboschweg. In totaal drie hectare. De gemeente Castricum heeft zich via een gebiedsvisie en kadernota uitgesproken voor een natuurgebied samen met PWN. Het bestemmingsplan voorziet nu in een agrarisch gebied inclusief woningen.

De eigenaren van het grond op dit gebied, te weten de familie Lute, Wim Tromp, Rob Sluijs, familie Tijms en familie Steeman hebben wat meer socialere plannen met de grond en zijn verenigd in hun streven. Van de Noord-Westzijde zijn het de familie Liefting, familie Robert Res, familie Veldt en Arnold Res.

De visie van de grondeigenaren van de Zanderij Noord-Oost omvat slechts een heel klein deel (10%) van de Zanderij Noord. Dit geldt bovendien voor het gebied dat niet natuur (NNN) waardig is (Geen NNN potentie volgens rapport van de Gemeente).

Sociaal, Knarrenhof en Kuikenhof

Uiteraard stellen zij natuur op een hoog plan, maar dan in combinatie met woningbouw. Niet zomaar woningbouw, maar een combinatie van verschillende doelgroepen. Sociale woningbouw voor starters staat daarbij op een hoog voetstuk, net als senioren die bij gelijkvloerse huisvesting eengezinswoningen vrijmaken.

Uiteraard is er ook plaats voor het hogere segment om de financiering van de plannen te kunnen realiseren. Arjan Lute vat het als volgt samen; “Als groep grondeigenaren hebben wij het idee om sociale woningen te bouwen voor ouderen (Knarrenhof) en jongeren (Kuikenhof) veel beter te vinden dat de plannen van de gemeente en PWN. Laagbouwwoningen, dichtbij winkels, natuur en station, prachtig gelegen tussen de dorpskernen van Bakkum en Castricum. Zeker voor ouderen maar ook voor jongeren een geweldige plek. Met veel ruimte voor moestuinen, bomen en een plein als ontmoetingsplek. Huisdier van een jongere uitlaten kan overdag gedaan worden door een oudere buurvrouw, waarna de oude knar hulp vraagt bij het klussen. Kleine huizen waarin alleenstaande, oudere stellen en jonge gezinnen kunnen wonen”.

Duurzaamheid

Alles is daarbij gericht op duurzaamheid, met zeer beperkt autoverkeer en de mogelijkheid van een elektrische autodelenconcept. Geen auto’s voor de deur maar parkeerplaatsen aan de randen verstopt door hoogteverschillen en begroeiing. Verder ruimte voor spelen, fietsen en wandelen.

“De openbare ruimte zal worden ingericht als duinlandschap met oog voor de natuur. Een duurzaam, open en transparant buurtje met een ‘hofjes-structuur’ waar jong, oud, dik en dun, rijk en arm met elkaar wonen. Een buurt met solidariteit en ruimte voor zowel kleine huizen als woningen in het hogere segment”. Uitbreiding van het dichtbij gelegen gigantische duin en bosgebied is eigenlijk overbodig, maar de roep om woonruimte galmt al jaren over Castricum. Meer aangepast aan de vraag om op die manier andere woningen vrij te maken voor grotere huishoudens is prioriteit nummer één van de betrokken grondeigenaren.

Duidelijkheid

Intussen is al duidelijk geworden dat grondeigenaren zich niet zullen neerleggen bij de plannen van PWN en de gemeente, zeker niet als daarbij gedreigd wordt met onteigening. Dan is er nog een hele lange weg te gaan, volgens hen. Natuurlijke uitstraling is ook volgens hun een must, maar in combinatie met woningen waar om geschreeuwd wordt.


door Aart Tóth

Toekomst impressie ‘Knarrenhof’ met veel groen, duinlandschap en geen autoverkeer.