Twee van de drie leden van de initiatiefgroep Wim Kruijswijk en Arjen Fruitema op het trieste Kooiplein.
Twee van de drie leden van de initiatiefgroep Wim Kruijswijk en Arjen Fruitema op het trieste Kooiplein. (Foto: Aart Tóth)

De toekomst van het Kooiplein

CASTRICUM - Het zou bijna in de vergetelheid raken, het Kooiplein, ééns bruisend van activiteiten met diverse ondernemingen en een buurtsupermarkt. Het enige dat er nu nog van over is, is een kapper, een rijwielzaak en nog wat onbestendige commerciële m². In klein comité zijn er binnenskamers al wat plannen gemaakt, en gesprekken gevoerd. Een presentatie aan de gemeenteraad zit er aan te komen. Er blijken intussen twee partijen te zijn die ontwikkelplannen hebben. Floresteyn Vastgoedadvies/ Bureau Fruitema/Wim Kruijswijk (FFK) aan de ene kant, en Cambium (Biesterbos) met weer een andere zienswijze aan de andere kant.

Door Aart Tóth

Het Kooiplein, met of zonder starterswoningen

Na een verkennend gesprek van FFK met de gemeente in oktober 2018 en het indienen van een formeel principeverzoek in september 2019, wordt er nu dus al ruim 2 jaar nagedacht door de ambtenaren en het college van de gemeente. Na een -enthousiaste- toezegging vanuit de gemeente zou er vóór de kerst van 2018 al een uitspraak gedaan kunnen worden over gemeentelijke medewerking aan het voorgestelde plan van FFK.

Start en stilte

Na de enthousiaste start, en de vervolges oorverdovende stilte, wordt in februari 2019 één lid van de initiatiefgroep apart uitgenodigd op het gemeentehuis voor een overleg met projectleiders van gemeente en Cambium. Daar bleek dat de laatste haar eerdere plannen, op verzoek van de wethouder, verder had laten uitwerken, compleet met prachtige gekleurde artist-impressions.

“Aangezien er tot op dat moment nog geen enkele discussie was gevoerd in de gemeenteraad of het überhaupt wenselijk is om op deze plek een supermarkt van 1280 m² te hebben, was het duidelijk dat er eerst bepaald moet worden wat we met z'n allen op het Kooiplein het liefste zien. Het plein is voor ca. 80% gemeentelijk eigendom en ideaal voor bijvoorbeeld sociale woningbouw voor onze starters”, volgens Arjen Fruitema.

Niet meer omheen

Na het indienen van het principeverzoek, in september 2019, bleef het wederom lange tijd stil. In januari van dit jaar kon dit principeverzoek dan toch gepresenteerd worden tijdens het raadsspreekuur, met lovende reacties tot gevolg. Nu de wethouder niet meer om plan FFK heen kon, werd een gesprek tussen de partijen belegt, waarbij het uitgangspunt was "of we er niet samen uit konden komen".

Presentatie

Wim Kruijswijk stelt dat “De FFK initiatiefgroep met een prachtig schetsontwerp kwam voorzien van uitgebreide schriftelijke uitleg van de plannen onder de noemer ‘Nieuw Kooiplein’. In het plan wordt niet alleen aandacht besteed aan de verschillende woonruimtes, maar zeker ook het sociale aspect komt daarbij tevoorschijn. Zo zijn er binnentuinen die gelijk ontmoetingsplaatsen worden voor de buurtbewoners. Ook blijkt dat de er aan de verouderde woningen eigenlijk geen eer valt te behalen. Kortom, de houdbaarheidsdatum van het Kooiplein is verlopen”. Met behulp van eigenaren, bewoners, huurders van het Kooiplein, woningcorporatie Kennemer Wonen en initiatiefnemers Wim Kruiswijk, studente Valencia Dekker, Bureau Fruitema en Floresteyn Vastgoed Advies is het huidige plan gepresenteerd.

Plannen

In het plan van FFK wordt het Kooiplein integraal en gezamenlijk aangepakt. Allemaal in participatie, zoals de gemeente dat wenst, met de huidige eigenaren, ondernemers winkels, bewoners van bestaande woningen, de buurt en overige belangstellenden. Daarbij wordt de bestaande bebouwing gesloopt en wordt er een geheel nieuwe invulling gegeven aan het plein. In het andere blok, natuurlijk in overleg met de woningbouwcorporatie, een half verdiepte parkeergarage met 3 lagen appartementen voor starters van 50 tot 75 m² erboven.

Vervolg

Buiten de plannen van FFK is er nog een partij die plannen heeft over het Kooiplein, en wel Cambium (Biesterbos Groep), die op een later tijdstip met ontwerpen naar buiten komt. Voorlopig is het wachten totdat het college en de gemeenteraad een keuze maken en een vergelijking kunnen trekken tussen deze twee, en mogelijk nog meer, aanbieders. Pas daarna volgt een lange weg van inspraak, aanpassingen, nogmaals aanpassen en vele discussies voor er één plan gepresenteerd kan worden. Voor verdere informatie kunt u terecht op de website www.fruitema.nl.

Grove schets van Nieuw Kooiplein met rechtsboven woningen Kortenaer-plantsoen