Mensen met een zichtbare of onzichtbare beperking dragen geen mondkapje.
Mensen met een zichtbare of onzichtbare beperking dragen geen mondkapje. (Foto: Yvette van der Does)

Uitgeesters: mondkapje niet altijd verplicht

UITGEEST - Vanaf deze maand geldt in publieke binnenruimtes een mondkapjesplicht: in winkels, in de bus of trein, gemeentehuis of de bibliotheek.

Sommige mensen hoeven geen mondkapje te dragen op plekken waar dat verplicht is. Ze kunnen met een bewijs of kaart aantonen dat ze een vrijstelling hebben. Goed om te weten en rekening mee te houden.

Er geldt een uitzondering voor mensen die vanwege hun beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen. Het kan zowel om zichtbare, als onzichtbare beperkingen of ziektes gaan. Deze groep is niet in staat een mondkapje te dragen of op te zetten. Bijvoorbeeld door een gezichtsaandoening, een longaandoening of ontregeld raken. De uitzondering geldt ook voor begeleiders van mensen die afhankelijk zijn van non-verbale communicatie, zoals liplezen.

Politie, boa's maar ook winkelpersoneel of een OV-bedrijf kunnen vragen om het aannemelijk te maken. Het aantonen kan door middel van een vrijstellingskaart, een brief van de (huis)arts, behandelaar, instelling of recept/medicijn of andere manier. Een kaart kan worden uitgeprint en getoond aan een handhaver en kunnen worden aangevraagd bij de zorgaanbieder of cliƫntenorganisatie. Niemand is verplicht om medische gegevens te laten zien. Wie toch wordt beboet kan in verzet gaan. Op de boete staat aangegeven waar en hoe dit kan. Als vanwege de beperking of ziekte geen mondkapje gedragen kan worden, maar wel een faceshield, dan mag dat.

Vrijstellingskaart

Een winkel mag mensen zonder mondkapje niet weren. Winkeliers mogen wel vragen naar de uitzondering. Een winkelier is binnen de wettelijke mondkapjesplicht niet verplicht om te handhaven of te beboeten. Let op: er zijn bedrijven die vrijstellingskaarten verkopen. Trap daar niet in, deze zijn ongeldig. overleg met de eigen behandelaar, arts of zorginstelling. Zij kunnen een vrijstellingsbrief of kaart opstellen.