Marc Putto.
Marc Putto. (Foto: aangeleverd)

Tien graden volgende week in Uitgeest

UITGEEST - Het is vrij kil dezer dagen met een aflandige wind uit het zuidoosten. De nachten verlopen tamelijk koud met in de nacht naar vrijdag nog een voorlopig laatste vorstkans in het Noord-Hollandse. Het zou tot nipt een graad vorst kunnen komen in het open veld.

door Marc Putto

Overdag is het niet bepaald zacht te noemen met temperatuurbewegingen tussen de 2 en 5 graden. Doordringend zal de kilte niet zijn door de slechts zwakke tot matige zuidoostenwind. Door de zeer korte daglengte in combinatie met hardnekkige lage wolkenvelden oogt het ondanks de kerstverlichting somber buitenshuis.

Zachter weer

Vanaf vrijdag schakelen we over op een vrij langdurige fase met aanmerkelijk zachter weer waarbij de regenkansen stijgen. Vrijdag en zondag kan er al wat regen vallen in Noord- Kennemerland. Het gaat dan om kleine hoeveelheden water. Met een toenemende wind uit het zuidwesten wordt steeds mildere lucht meegenomen. Begin komende week komen de maxima zelfs uit in het traject 10-13 graden (landelijk).


Traditioneel verloopt de decembermaand zacht en wisselvallig in Nederland. Een winterse variant was altijd al zeldzaam, maar is nog veel zeldzamer geworden de laatste decennia. Een vorstige december hadden we in 1995 en menigeen herinnert zich de sneeuwrijke twaalfde maanden nog wel uit 2009 en 2010 toen er zelfs een witte kerst werd beleefd.

Amerikaans weermodel

Het Amerikaanse weermodel kwam begin deze week met verrassende ontwikkelingen voor de middellange termijn. Voor het tijdvak 22-25 december werd een flinke kou-uitval vanuit het noordoosten van Europa berekend. Inmiddels is het trendsettende weermodel iets gereserveerder, maar het zou best eens kunnen zijn dat er toch een koudere trend wordt ingezet tijdens die laatste fase van de maand.


Concrete uitspraken over het kerstweer zijn nu niet te doen. Ooit vertelde een weerinstituut (op 10 december al) dat het de rest van het jaar boterzacht zou blijven. Vlak na kerst stond men echter massaal op de schaats.


Meer informatie:

www.weerprimeur.nl