De Deense vuurtoren Glyngore.
De Deense vuurtoren Glyngore. Foto: Frits van Eck

Vuurtoren van de week: Glyngore

EGMOND - Vuurtorens en lichtopstanden, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks staat er één in de schijnwerper. Deze week de Deense vuurtoren Glyngore.

Door: Frits van Eck

Deze vuurtoren is actief sinds 1911, hij is twaalf meter hoog en heeft een lichthoogte van 10 meter

Glyngore is te vinden op het schiereiland Salling in het noordwesten van Jutland en werd voor het eerst genoemd in 1445. De gelijknamige vuurtoren staat aan het einde van de haven. Hij dient als navigatie tussen de Limfjorden en de Sallingsund. Deze vuurtoren is qua bouw en kleur volkomen identiek aan die van Grisettåodde, die eerder in het Contact heeft gestaan. Het torentje is makkelijk te bereiken. Als je vanaf het eiland Mors over de brug naar dit deel van Jutland rijdt dan zie je deze vuurtoren al van verre staan. Glyngore is een klein vissersplaatsje. Een restaurantje, een bakker en een snackbar, dat is wel zo’n beetje. Met wat geluk zijner een paar vissers bezig de netten na te lopen, blijft boeiend om te zien.

1911

Deze vuurtoren is actief sinds 1911, hij is twaalf meter hoog en heeft een lichthoogte van 10 meter. Afhankelijk van de richting geven het witte, rode en groene licht iedere vijf seconden een flits. Het is een ronde, gietijzeren toren, rood geschilderd met twee witte banden. De galerij is bereikbaar via een buitentrap (zie inzetje). Zoals in zoveel Deense haventjes kost het geen moeite er enige uren door te brengen, te lunchen en in veel gevallen te genieten van de zon.

Coördinaten: 56° 45' 50.2? N, 8° 51' 45.5? O