Annelies Spaargaren
Annelies Spaargaren (Foto: aangeleverd)

Column Annelies Spaargaren: gemoedsrust

Van verzet naar aanvaarding

Soms is het leven niet altijd wat je ervan verwacht en voor ons als mens, is afscheid nemen van iets wat je graag wilt, één van de moeilijkste dingen.


Loslaten van iets wat niet meer kan zijn, is angstig en kan je onzeker maken.
Dat is in het diepe springen, zonder dat je weet of je wordt opgevangen.
Maar als we bereid zijn ons over te geven aan dat wat ons overkomt, ontstaat er zomaar ruimte voor iets nieuws. Net als een rups verandert in een vlinder, gebeurt er iets wat magisch is en wat we misschien niet voor mogelijk houden.

Wat helpt je daarbij?

Als je je neerslachtig voelt en je naar gemoedsrust verlangt, nodigt dit jou uit om weer in contact te komen met je levenslust. Het is dan aan de orde om anders, vanuit een geheel nieuw perspectief tegen de wellicht uitzichtloze situatie waarin je nu bevindt, aan te kijken. Dit kan je horizon verbreden. Een treurig traumatisch bestaan verandert dan in een kleurrijk vervuld leven. Om je gemoedsrust te hervinden is het goed om, hoe gek het ook klinkt, tegenslagen en teleurstellende ervaringen te beschouwen als jouw grootste leermeesters. Immers een eik volgroeid door weer en wind. Een mens door tegenslagen die hij overwint.

Hoewel je er niet altijd op zit te wachten, kan je achteraf soms zien wat voor geschenken er in tegenslagen verborgen zitten. Dat vraagt om moed om je leven een andere wending te geven en moeilijke situaties te aanvaarden. Je wordt dan uitgedaagd om in plaats van reactief op een creatieve manier tot actie te komen.

Dit doet me denken aan dit bijzondere verhaal:

De prins en de kei

Er was er eens een prins die besloot een wandeling te maken over zijn landgoed.
Onderweg genoot hij van het mooie uitzicht op de bergen. Terwijl hij luisterde naar het gezang van de vogels, bewonderde hij de prachtige vlinders en de bijen die op de bloemen neerstreken. Maar plotseling werd zijn vredige gevoel bruut verstoord doordat hij tegen een grote ronde steen botste, die zomaar midden op het pad lag.
De prins werd heel kwaad en riep uit:
“Welke idioot heeft het in zijn hoofd gehaald om deze kei op mijn pad te leggen?”
Hij schopte en duwde hard tegen de steen en schreeuwde om hulp.
Maar niemand hoorde hem en kwam hem helpen. Wat de prins ook deed, hij kreeg de grote steen niet weg. Moe van het duwen en trekken, strompelde hij woedend terug naar zijn kasteel. Hij had totaal geen oog meer voor de schoonheid onderweg, waar hij eerst zo van had genoten. Hij vervloekte iedereen die mogelijk iets met deze grote kei te maken had.
Bij zijn thuiskomst raadpleegde hij zijn raadsheer, want hij wilde weten waarom dit nare voorval hem moest overkomen. De raadsheer zei: “Deze steen staat symbool voor de manier waarop U met problemen in het leven omgaat. In het leven van ieder mens gebeuren er nu eenmaal altijd dingen waar wij geen invloed op hebben.
De kunst is dan te leren daar anders mee om te gaan en het te leren accepteren.
In plaats van ons als een dolleman op een probleem te storten, kunnen we er veel beter rustig naar kijken. Dan zullen we merken dat we veel makkelijker tot creatieve oplossingen komen.” De prins had even tijd nodig om over deze wijze woorden na te denken.
De volgende dag maakte hij de wandeling opnieuw, met de woorden van zijn raadsheer in gedachten. De grote kei lag nog steeds op dezelfde plek. Om er eens rustig over na te denken, ging de prins voorzichtig op de steen zitten. Tot zijn verwondering zag hij opeens dat hij vanaf die plek een prachtig uitzicht had op zijn eigen kasteel en over de hele vallei met de bergen op de achtergrond. Zo werd vanaf dat moment de grote kei voor de prins een vast rustpunt tijdens zijn wandelingen. En als hij zich weer eens ergens druk over maakte, hielp de steen hem tot bezinning te komen.

Als je te maken krijgt met tegenslag, vraagt dit van jou om je bootje mee te laten voeren met de levensstroom. Geworstel verandert dan in meestromen. De kans is groot dat je dan zult ontdekken dat het leven voor jou nog veel wonderbaarlijke dingen in petto heeft.

Ben je ook bereid anders om te gaan met datgene wat je overkomt?

Heb je de moed je open te stellen voor nieuwe mogelijkheden en een andere zienswijze?

Of blijf je je nog steeds krampachtig vastklampen aan het oude vertrouwde en je verzetten tegen dat wat er gaande is?

Aanvaarding is het sleutelwoord……… De keus is aan jou!

Reacties op mijn columns zijn welkom!


Eye-Openers


info@eye-openers-therapy.com, 072-5317053 of ga naar eye-openers-therapy.com

Afbeelding