Leo Verdegaal exposeert werk van Marc Chagall in Schoorl
Leo Verdegaal exposeert werk van Marc Chagall in Schoorl (Foto: Ed Bausch)

Marc Chagall in Schoorls Klein Zwitserland

BERGEN - In Bergen staat het Marc Chagall Huis, aan het Lage Weidtje 5. Daar toont Bergenaar Leo Verdegaal altijd werk van de om zijn geschilderde verhalen vermaarde Franse kunstenaar.

Verdegaal heeft speciale interesse in de litho's en etsen die Chagall maakte, soms in forse oplages omdat hij gewoon veel liefhebbers wilde bereiken. Tot 1 januari is er de gelegenheid om veel meer van het werk van Chagall te zien. Op verzoek van Harold van Geerestein richtte Verdegaal in ‘Klein Zwitserland' een aantal kamers in, waar vijftig werken van Chagall zijn te bewonderen. Litho's en etsen, en een enkel schilderij. Het is een unieke kans om zoveel werk bij elkaar te zien en het geheel wordt op een uitstekende manier gepresenteerd. Leo Verdegaal raakte al op jonge leeftijd in de ban van de romantische werken van Marc Chagall. Een belangrijke uitspraak van de Russisch-Franse schilder: "Kunst is niet om iets te kopiëren, maar om iets toe te voegen.” En dat heeft hij dan ook zijn leven lang gedaan.

Rivier

Ook: "Er is lijden en vreugde, met de rivier van het leven ertussen in.” Die gedachte lijkt geknipt voor de huidige tijd. Verder is sowieso in deze maand een bezoek aan Klein Zwitserland aan te bevelen, want in alle overige zalen en kamers is ook van alles te zien van talrijke kunstenaars uit de regio. De coronamaatregelen worden er zorgvuldig worden nageleefd, zodat bezoekers toch gewoon een prettig uur kunnen hebben. Toegang tot het monumentaal ogende pand aan Duinweg 30 (net buiten Schoorl aan de weg naar Bergen) is gratis, open van donderdag tot en met zondag van 11.00-18.00 uur.

Kijk ook op kunsthuismarcchagall.nl