Op het inleverpunt liep het maandag en dinsdag geen storm.
Op het inleverpunt liep het maandag en dinsdag geen storm. (Foto: RTV Seaport)

Burgemeester: 'Riskeer geen strafblad'

UITGEEST - Het afsteken van vuurwerk zorgt jaarlijks voor extra drukte op de Spoedeisende Hulp, in de huisartsenposten en voor de hulpdiensten.

Geen inleverexplosie van vuurwerk

Dat is vooral dit jaar erg belangrijk, omdat de druk in ziekenhuizen en bij de hulpdiensten al erg hoog is.

Daarom verbiedt het kabinet dit jaar het kopen en afsteken van vuurwerk. Bewaren voor volgend jaar heeft dus geen zin. Daarom is de afgelopen 28, 29 en 30 december er een inzamelactie georganiseerd in buurtgemeente Velsen, waardoor ook inwoners van Uitgeest hun vuurwerk anoniem en ongestraft hebben kunnen inleveren op de gemeentewerf aan de Amsterdamseweg 10 in Velsen-Zuid.


Dit was voor Uitgeesters de tweede gelegenheid om vuurwerk in te kunnen leveren. Eerder deze maand was er een inzamelactie bij Stadswerk072 in Alkmaar. "Voorkom ongelukken en raak niet in de verleiding", zegt burgemeester Sebastiaan Nieuwland. Om te vervolgen met: “Dit jaar geen knallend uiteinde met vuurwerk. Dat doen we, samen, voor onze zorgmedewerkers en hulpdiensten. Omdat er simpelweg geen extra ruimte is in de ziekenhuizen voor vuurwerkongelukken."

Neem veilig afscheid van 2020

"Deze inleveractie van de buurgemeente Velsen was een mooie manier om voor de jaarwisseling veilig afscheid te nemen van het vuurwerk dat mensen nog thuis hadden liggen.


Tijdens de jaarwisseling is het afsteken van klein vuurwerk, zoals sterretjes en knalerwten (categorie F1), wel toegestaan mits dit geen overlast veroorzaakt voor de omgeving. Riskeer geen boete en een strafblad Inwoners die illegaal vuurwerk bezitten, vervoeren of afsteken, kunnen een boete of gevangenisstraf krijgen."

Boete vanaf € 250,- en Halt jongeren

De boete voor het afsteken van vuurwerk bedraagt minimaal € 250,- en een aantekening in het strafblad. Jongeren tot 18 jaar kunnen bij minder zware overtredingen ook een Halt-straf krijgen. De gevangenisstraffen bij afsteken van (zwaar) illegaal vuurwerk kunnen flink oplopen. De inleveractie was samen met de Omgevingsdienst IJmond, HVC, de politie Noord-Holland, de brandweer en de Veiligheidsregio Kennemerland georganiseerd.


Op het inleverpunt liep het maandag en dinsdag geen storm. Een woordvoerder van de gemeentewerf verklaart: "Óf er is weinig vuurwerk in de regio, óf er zijn mensen die willens en wetens risico's nemen."


Burgemeester Nieuwland: 'Riskeer geen boete en een strafblad.'