Het is fijn om digtaal mee te kunnen doen.
Het is fijn om digtaal mee te kunnen doen. (Foto: aangeleverd)

Digitale hulp voor ouderen Uitgeest

UITGEEST - Online boodschappen doen, even beeldbellen met familie of digitaal een afspraak maken met je huisarts, online je bankzaken regelen zodat je niet elke maand hoeft te wachten op je bankafschriften, het zijn zomaar wat voorbeelden van digitale vormen van contact.

Het is fijn om digitaal mee te kunnen doen

Het is fijn om digitaal mee te kunnen doen, maar het is voor lang niet alle mensen in onze samenleving vanzelfsprekend. Voor ouderen bijvoorbeeld kan het erg lastig zijn. Met de DigiHulplijn is hulp altijd dichtbij.

In 2019 vonden rond de 2,5 miljoen Nederlanders het moeilijk om te werken met digitale apparaten, zoals een computer, smartphone of tablet. 1,2 miljoen Nederlanders hadden zelfs nog nooit internet gebruikt. Sinds de opkomst van corona is het aantal mensen dat internet gebruikt toegenomen, met name onder ouderen. Dit betekent helaas niet dat iedereen meteen vaardig is en zich zelfverzekerd voelt in die digitale realiteit.

Speciaal voor hen is er nu de DigiHulplijn

Speciaal voor hen is er nu de DigiHulplijn. Ervaren vrijwilligers van Seniorweb, het Nationaal Ouderenfonds en de Bibliotheken zitten elke werkdag met plezier en geduld klaar om mensen die daar behoefte aan hebben te helpen met al hun digi-vragen over hun computer, laptop, mobiel en tablet. Het gratis telefoonnummer is van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur ’s ochtends tot 17.00 uur ’s middags te bereiken via 0800-1508.

Hulp met geduld

De DigiHulplijn is voortgekomen uit de Alliantie Digitaal Samenleven. Een initiatief van onder meer prinses Laurentien, staatssecretaris Knops en CEO's van grote bedrijven. Staatssecretaris Raymond Knops benadrukt: "Domme vragen bestaan niet. Herhaalvragen zijn ook prima. Op het moment dat je een vraag hebt gesteld en je komt er niet uit, bel dan vooral nog eens.


Hier leren wij ook alleen maar van en zo kunnen we iedereen nóg beter helpen.”