Marlene Roodbol.
Marlene Roodbol. (Foto: Yvonne ten Bruggencate)

Heilooër in beeld

Marlene Roodbol

Ik ben Marlene Roodbol-Bakker, ‘vlechtexpert’ en leerkracht op de basisschool. Ik woon bijna mijn hele leven in Heiloo (kleine uitstap naar de binnenstad van Alkmaar in de studietijd). In 2008 ben ik met mijn bedrijf gestart naast mijn baan als leerkracht.


Tijdens een wijntje bij café de Wit, vertelde ik mijn vriendinnen dat ik een website ging lanceren. Toen ze de naam www.hareninvlechten.nl hoorden, lagen ze krom van het lachen (op één na). Maar hun scepsis in het begin sloeg al snel om in verbazing en respect.


Na twaalf jaar vlecht ik er nog lustig op los en run ik ook mijn uitgeverij in vlechtboeken. Nu de workshops die ik organiseer en de evenementen waar ik aan deelneem, stil liggen, loopt de online verkoop van de boeken gelukkig door.

Tijdens de lockdown in maart had ik opeens tijd over. Ik ben toen gestart met het updaten van mijn boek met nieuwe vlechten. In mei kwam hiervan de nieuwe druk uit met een oplage van 2000 exemplaren. In alle hoeken en gaten van ons huis borg ik de dozen op.


In de beginjaren had ik daarnaast nog een vaste baan in het onderwijs. Maar die combinatie werd teveel. Nu werk ik op flexbasis zodat ik ik beide passies goed kan combineren. Want lesgeven is nog steeds fantastisch.


Waar ik trots op ben? Natuurlijk ben ik trots op mijn gezin. Ik vind het heerlijk om te zien hoe iedereen het beste heeft gemaakt van het afgelopen half jaar. Mijn dochter (17) heeft het piano spelen weer opgepikt en is nog steeds mijn vlechtmodel. Mijn zoon (15) die, toen het weer kon, met z’n vrienden optrok en ze wekelijks uitnodigde om te blijven logeren.

En mijn man, die al mijn creatieve ideeën ondersteunt en zijn vertrouwen uitspreekt als ik weer eens plannen maak.


Ik kan niet wachten om straks - als de coronaperiode achter ons ligt - weer leuke dingen met het gezin te ondernemen. Ik ben heel blij dat ik mijn droom heb laten uitkomen, van mijn hobby mijn beroep maken. De enige wens die ik nog heb is straks met mijn ouders en broers naar Canada vliegen voor een trip langs memory lane. Het land waar ik ben geboren. Daar kijk ik echt naar uit! En verder gewoon lekker zo blijven leven en veel mooie reizen maken.


Graag geef ik de mensen om mij heen mee om altijd te blijven geloven in je dromen. Laat je niet van je stuk brengen met de argumenten waarom iets geen succes zou kunnen zijn. Geniet ook van de kleine stappen die je zet, de kleine successen die je behaalt en blijf dromen en ze realiseren.