Op het veld achter de Cultuurkoepel aan de Kennemerstraatweg staan vijftien grote doeken opgesteld.
Op het veld achter de Cultuurkoepel aan de Kennemerstraatweg staan vijftien grote doeken opgesteld. ((Foto: Ed Bausch))

Buitenlopend bladeren door het fotoalbum van Landgoed Willibrordus

HEILOO - Veel kan niet, nu. Elkaar opzoeken, ergens met elkaar een concert of voorstelling beleven, ballen over een net slaan, schilderijen bekijken. Des te leuker om te benoemen wat wél veilig kan en dat is bijvoorbeeld in de buitenlucht een foto-expositie bekijken over een belangwekkend stuk geschiedenis in Heiloo: Van Kasteel Ypestein naar Landgoed Willibrordus.

Sinds vorige week staan er op het veld achter de Cultuurkoepel aan de Kennemerstraatweg vijftien grote doeken opgesteld op passende afstand van elkaar. De foto’s op die doeken geven een beeld van de geschiedenis van het terrein. En die gaat natuurlijk veel verder dan de komst van de Willibrordus-stichting in de vorige eeuw. Het is een expositie in twee delen, de huidige belicht de periode van kasteel Ypestein tot 1970. Die foto’s zijn tot half februari te bekijken. Aansluitend daarna, tot half april, word de tijd belicht van 1970 tot nu. Stichting De Buitenkans en De Verhalenkamer hebben een paar maanden geleden iedereen uitgenodigd om foto’s en verhalen aan te leveren. Al gauw bleek de oogst enorm, vandaar de opsplitsing in twee tentoonstellingsperiodes.

Zelfvoorziening

De fotodoeken die er nu staan geven met name een beeld van het dagelijks leven op het landgoed tijdens de jaren 1940 tot en met 1970, jaren waarin de GGZ-instelling groot werd. Op het landgoed was zelfvoorzienendheid belangrijk: er waren onder meer een weverij, een schoenmakerij, een tuinderij, en een wasserij gevestigd. Zelfs was er een heuse brandweerkazerne. Maar zeker ook belichten de foto’s aspecten van de therapie voor de toenmalige cliënten en hun manieren van dagbesteding. De fotodoeken staan ruim uit elkaar zodat iedereen in alle vrijheid de expositie kan bezichtigen. De afbeeldingen gaan vergezeld van toelichtingen gegeven. Waar mogelijk zijn de namen achterhaald van de mensen die op de foto’s staan. Ook gaan sommige doeken vergezeld van gedichten, die iets uitdrukken over die roemruchte periode van de vorige eeuw.

Verhalen welkom

Er kunnen nog steeds verhalen, al dan niet met beeldmateriaal, worden aangeleverd over de periode van 1970 tot nu. De stichting Buitenkans verwacht dat er bij de inwoners van Heiloo en de regio heel wat materiaal ligt en neemt daar graag kennis van. De Verhalenkamer is nu noodgedwongen dicht. Bijdragen kunnen worden gestuurd naar info@verhalenkamerwillibrordus.nl.