Al 75 jaar kan creatief Heiloo zijn hart ophalen bij Tintoretto. Een voorproefje van al het moois is te zien op www.tintoretto-heiloo.nl.
Al 75 jaar kan creatief Heiloo zijn hart ophalen bij Tintoretto. Een voorproefje van al het moois is te zien op www.tintoretto-heiloo.nl. (Foto: aangeleverd)

Tintoretto: 75 jaar tekenen en schilderen

HEILOO - 29 december 1945. Dat was de dag dat Jan Dekker en Cor Heeck kwamen tot de oprichting van teken- en schildervereniging Tintoretto Heiloo. Een groepje Heilooërs was al voor en tijdens de bezetting aan het tekenen en schilderen in de achterkamer van het huis van Jan aan de Nicolaas Beetsweg 43.

door Ed Bausch

Tijdens de oorlogsjaren bleef men altijd nog even luisteren naar de Engelse radio, maar pas nadat de mevrouw die connecties had met de NSB was vertrokken…Het kwam tot de oprichting van een echte vereniging toen Cor Heeck en Jan Dekker elkaar toevallig schilderend aantroffen in het Ter Coulster Bos.

‘Het ververtje’

Het moet bij het theekoepeltje zijn geweest dat ze elkaar aanspraken en dat de gedachte van een vereniging ontstond. Cor leek ‘Il tintoretto, het ververtje’ wel een mooie naam voor de vereniging. Het was ook de schuilnaam van de Italiaanse schilder Jacopo Robusti (1518-1594).

Hechte club

In het eerste bestuur van Tintoretto waren vooral schilders verzameld uit de buurt rond de Witte Kerk. Het initiatief groeide uit tot een hechte club van mensen die gepassioneerd bezig zijn met hun hobby. Velen zijn al meer dan dertig jaar lid.

Kersttentoonstelling

December was natuurlijk de maand om het lustrum luister bij te zetten. Maar dat kan nu niet tijdens de traditionele en altijd drukbezochte kersttentoonstelling. Daarom zal de vereniging in 2021 zoeken naar momenten om naar buiten te treden onder meer met een buitenschilderdag. Nu is er al een voorproefje te zien op www.tintoretto-heiloo.nl.

De schildersezels aan de Sluisweijdt zijn nu leeg omdat werk van de leden nu ongezien te staan staat in het onderkomen van de Historische vereniging Heiloo. Want er kon natuurlijk maar één thema zijn van de jubileumexpositie: ‘Heiloo’.


Hopelijk kunnen de tekeningen en schilderijen met de blik van de Tintoretto’s op hun dorp in de loop van januari wél weer echt worden bekeken.



Alkmaar een van de 25 corona priklocaties

ALKMAAR - In 25 plaatsen in Nederland komen priklocaties waar zorgmedewerkers van verpleeghuizen kunnen worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Alkmaar is een van de priklocaties, waar vanaf 18 januari geprikt wordt.

De eerste mensen zijn op 8 januari aan de beurt. De GGD GHOR Nederland, organisatie van alle regionale gezondheidsdiensten, maakte dinsdagmiddag bekend om welke 25 plaatsen het gaat.

De overige priklocaties zijn Amsterdam, Schiphol, Huizen, Purmerend, Leiden, Den Haag, Rotterdam The Hague Airport, Dordrecht, Houten, Goes, Breda, Veghel, Eindhoven, Maastricht, Venlo, Wijchen, Arnhem, Apeldoorn, Zwolle, Enschede, Lelystad, Assen, Groningen en Leeuwarden.

Zie hier het kaartje van de GGD met priklocaties voor zorgmedewerker:

https://ggdghor.nl/actueel-bericht/vaccinatielocaties-zorgmedewerkers-bekend

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding