Arnold Vocking bij de standplaats van de buurtbussen in Egmond aan Zee
Arnold Vocking bij de standplaats van de buurtbussen in Egmond aan Zee (Foto: Ed Bausch)

Herstart buurtbus Camperduin-Egmond

BERGEN - Misschien zijn het de chauffeurs zelf die de buurtbus het allerleukst vinden. Maar het zullen de bijna 40.000 reizigers zijn die de bus op het traject Camperduin-Egmond aan Zee het meest gemist zullen hebben, nu al ruim driekwart jaar. Vanuit Schoorl en vanuit Egmond aan Zee onderhouden 100 vrijwillige chauffeurs jaarrond zes dagen per week de verbinding in de gemeente Bergen. De bussen zijn nu aangepast op de corona-situatie en daar is het bestuur onder leiding van Arnold Vocking, heel blij mee. “Er zijn schermen geplaatst tussen de passagiers en de chauffeur en er is een perfect ventilatiesysteem gemonteerd, zoals in vliegtuigen. Dat was nog een hele studie, hoor. Maar alles is nu veilig voor de passagiers en door TNO-goedgekeurd. Zodra het mag gaan we weer rijden.” Arnold hoopt op de laatste week van januari.

DOOR: ED BAUSCH

“VOORAL VROUWEN WORDEN UITGENODIGD OM ZICH ALS CHAUFFEUR TE MELDEN”

Alles wees er begin maart nog op dat het weer een fijn voorjaar zou worden. De ritten op de rand van polder en duin zijn dan op hun mooist, de belangstelling om in te stappen soms groter dan de capaciteit: maximaal 8 passagiers. Vanuit Camperduin en vanuit Egmond aan Zee rijden er dagelijks, behalve zondagen, bussen heen en weer in een uurdienstregeling. Voor scholieren, toeristen, inwoners van de verschillende dorpskernen is de bus een vertrouwd beeld in de kuststreek. Net zoals dat in heel Nederland is. Want overal zijn vanuit burgerinitiatieven buurtbusverenigingen ontstaan die vervoer mogelijk maken op trajecten die destijds voor de verschillende busmaatschappijen onrendabel werden. In Noord-Holland-Noord betaalt de provincie de bussen, Connexxion onderhoudt ze. De lokale verenigingen krijgen bedragen van de provincie en de gemeente om het vervoer te organiseren. En de gemeente faciliteert de haltes. “Zo werkt het prima”, zegt Arnold Vocking.

Goed zorgen voor de chauffeurs

Toen hij zijn bedrijf in relatiegeschenken stopte en de kinderen de deur uit waren werd hij gevraagd om chauffeur te worden. Van het een kwam het ander en nu is Arnold al negen jaar de gedreven voorzitter van een vereniging die goed zorgt voor de chauffeurs. “We hebben net de kerstpakketten rondgebracht, daarmee drukken wij onze dankbaarheid uit aan de chauffeurs die altijd voor ons en voor elkaar klaar staan. Het zijn echt mensen uit alle sectoren van de samenleving. Dat maakt de chauffeursdagen drie keer per jaar zo leuk en zeker ook het jaarlijkse etentje waar ook de partners welkom zijn. Maar goed, die bijeenkomsten zijn er dit jaar niet geweest…Wij raken door natuurlijk verloop ieder jaar ongeveer tien procent van onze chauffeurs kwijt, dus we kijken altijd om ons heen naar opvolgers. Heel graag verwelkomen we ook meer vrouwen achter het stuur. Voorwaarde is het gewone rijbewijs B en tenminste vijf jaar ervaring met autorijden. Je wordt goed geïnstrueerd en dan kun je voor vele opstappers de vriendelijke gastheer of gastvrouw zijn op een schitterende route langs de bollenvelden, door de centra van Egmond aan Zee en Bergen, de schitterende Zeeweg naar Bergen aan Zee, de Herenweg slingerend naar Schoorl en Groet tot de rotonde bij Camperduin.”

Dankbaar werk

In het coronajaar kon de vereniging haar chauffeurs, die vaak 60+ zijn, niet blootstellen in de toen nog onbeschermde bussen. “Het deed ons pijn in het hart, al die maanden de afgeplakte haltes te zien”, zegt Arnold. “Terwijl je weet dat het vervoer voor velen zo noodzakelijk is, vooral in de afgelegen kernen. In een dienstrit gaan we op het traject zelfs drie keer naar Bergen aan Zee, omdat daar alleen in de zomervakantie de grote Conexxionbus rijdt. De chauffeurs willen graag weer gaan rijden en we hopen op nieuwe aanwas. Het is echt heel dankbaar werk in de lokale gemeenschap. Als je een keer niet kunt is vervanging in ons systeem in een handomdraai geregeld. We staan echt allemaal ook klaar voor elkaar. De bus moet rijden.” Kijk op buurtbusbergen.nl