Deskundigen dringen aan op breder gebruik mondkapjes.
Deskundigen dringen aan op breder gebruik mondkapjes. (Foto: aangeleverd)

Deskundigen en gebruik van mondkapjes

Breed gebruik van mondkapjes door het grote publiek? Direct doen, vindt een groeiend aantal deskundigen.

Zowel voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) als de onafhankelijke denktank RedTeam hebben maandag 28 september een lans gebroken voor een bredere inzet. ‘Mondneusmaskers kunnen cruciaal zijn voor het reduceren van het besmettingsrisico.’

Als het op het gebruik van mondkapjes door het grote publiek aankomt, is Nederland in internationaal opzicht een buitenbeentje. Waar mondkapjes vrijwel overal gemeengoed zijn in de strijd tegen corona wordt hier al maandenlang gediscussieerd over de vraag of de werking van mondkapjes wel wetenschappelijk bewezen kan worden. Deze aanhoudende ‘zoektocht naar zekerheid’ dwarsboomt volgens de leden van RedTeam ‘de inzet van mondneusmaskers als effectieve en relatief goedkope maatregel voor de volksgezondheid’.

Dat mondkapjes effect hebben, staat volgens de denktank buiten kijf. "Uit vrijwel alle voor de pandemie relevante kennisgebieden komen sterke signalen over het nut en de effectiviteit van mondneusmaskers als onderdeel van de preventie mix waarmee het virus ingedamd moet worden", aldus RedTeam in een brief aan de Tweede Kamer. Voor de effectiviteit van mondneusmaskers als preventieve maatregel is het volgens RedTeam niet nodig dat elke overdracht van elke druppel of elk virusdeeltje wordt voorkomen. "Net als voor andere basisregels rond hygiëne en preventie is het doel ervan gematigder. Het gaat om het bereiken van een substantiële reductie in de verspreiding van het virus." Zelfs katoenen en zelfgemaakte mondneusmaskers hebben een functie. Ze blokkeren grote druppels en een deel van de aerosolen bij de bron. "Bovendien stimuleren mondkapjes voorzichtig gedrag." Om dit punt te staven, citeert RedTeam de Gedragsunit van het RIVM. ‘Mensen met een mondmasker creëren een afstand naar anderen. "Mensen zien een mondmasker en denken: mondmasker, corona: ik houd afstand."