Bellen is nu gezonder dan appen.
Bellen is nu gezonder dan appen. (Foto: aangeleverd

Bellen is nu gezonder dan appen

Wat missen we die handdruk, die knuffel, de arm om de schouder en zelfs de drie klapzoenen. Er is een alternatief: pak de telefoon. De stem van degene die je mist, zorgt ervoor dat het 'knuffelhormoon' oxytocine vrijkomt.

"Er treden heel veel positieve effecten op als je oxytocine vrijmaakt'', zegt Ellen de Bruijn, hoogleraar neurocognitieve klinische psychologie aan de Universiteit Leiden. "Oxytocine remt bijvoorbeeld de afgifte van stresshormoon cortisol. Het is positief voor de bloeddruk en het maakt je socialer en minder angstig, je vertrouwen in anderen kan groeien en zo zijn er nog veel meer positieve effecten. Een heel effectieve manier om het vrij te maken is via aanraking: knuffelen, massages en seks.''


En nu zitten we al lang in een spagaat: veel stress; veel cortisol en weinig knuffels, dus weinig oxytocine. "Dat maakt deze tijd dubbel zo moeilijk. Zeker ouderen die alleen zijn en wie echt ontraden wordt naar buiten te gaan, hebben het zwaar. Mensen overlijden op de ic zonder de hand van een geliefde te voelen, hooguit het latexhandschoentje van een verpleegkundige. Een zoen voor oma op het vensterglas, meer zit er niet in.