Bianca van Loon maaktte speciaal voor het 775-jarige bestaan van Haarlem het kinderboek ABC van Haarlem.
Bianca van Loon maaktte speciaal voor het 775-jarige bestaan van Haarlem het kinderboek ABC van Haarlem. (Foto: aangeleverd)

Haarlem en de kantlijn konijnen

HAARLEM - Speciaal voor de Kinderboekenweek, die op 30 september van start gaat en dit jaar geschiedenis als thema heeft ('En toen?'), maakte illustrator Bianca van Loon het kinderboek ABC van Haarlem en de kantlijnkonijnen, gewijd aan het 775-jarige bestaan van de Spaarnestad. Deze bijzondere uitgave, waarin kinderen leren over het Haarlemse leven tijdens de Middeleeuwen, kwam tot stand met steun van de Gemeente Haarlem, de Stichting Viering Stadsrechten Haarlem en Stripdagen Haarlem, en wordt cadeau gedaan aan alle scholen en bibliotheken van de stad.

Speciale uitgave Kinderboekenweek 2020

ABC van Haarlem en de kantlijnkonijnen zal op de verjaardag van Haarlem op 23 november feestelijk worden gepresenteerd, maar is al vanaf 30 september verkrijgbaar bij Kunst Centrum Haarlem en Kinderboekwinkel Kiekeboek, net als de fantasierijke poster die bij de uitgave hoort. Het boekje en de poster zijn tevens te koop tijdens het congres van Stripweekend Haarlem op zondag 4 oktober in het Patronaat. Het boekje kost los € 9,00, de poster kost los € 6,50, en als pakket € 15,00, en is vanaf 8 oktober bij meer verkooppunten verkrijgbaar.

Kleurwedstrijd Bij het boek hoort ook een kleurwedstrijd, deelnemende kinderen kunnen voor hun klas een fraai boekenpakket winnen dat beschikbaar wordt gesteld door Stripdagen Haarlem, en een smakelijke verrassing die beschikbaar wordt gesteld door Droste. De kleurplaat is nu al te downloaden via ABC Haarlem en vanaf 8 oktober via de website van Stripdagen Haarlem. Op de verjaardag van Haarlem op 23 november ontvangen de winnaars hun prijs uit de handen van een bekende Haarlemmer.

Kantlijnkonijnen Een opvallend detail in het boek zijn de konijnen uit de titel, die in de kantlijnen allerlei avonturen beleven. Middeleeuwse monniken die hun manuscripten op dezelfde manier verluchtigden als Bianca van Loon heeft gedaan met de letters van haar ABC Haarlem, tekenden namelijk opvallend vaak konijnen bij hun manuscripten. Maar waar de konijnen van de monniken meestal gewelddadig tegen mensen in opstand kwamen, zijn ze in ABC van Haarlem en de kantlijnkonijnen een grappige en speelse ode aan Richard Scarry, de grote Amerikaanse kinderboekentekenaar van de jaren 70.

Afbeelding