De Oudemannenhuis ingang
De Oudemannenhuis ingang (Foto: Wikimedia)

Frans Hals Museum verplicht mondkapjes

HAARLEM - Naar aanleiding van de aangescherpte coronamaatregelen is het ook voor een bezoek aan het Frans Hals Museum voorlopig weer verplicht je ticket vooraf te reserveren. Deze zijn te bestellen via de website. Ook de regel dat een gezelschap niet groter mag zijn dan vier personen, tenzij het een huishouden betreft, wordt ook doorgevoerd. Denk hieraan bij het boeken van je tickets. Daarnaast is het vanaf dinsdag 6 oktober verplicht een mondkapje te dragen voor iedereen vanaf 13 jaar die het Frans Hals Museum bezoekt. Neem een eigen mondkapje mee.

Maximaal vier personen en eigen mondkapjes

Te zien vanaf 10 oktober: Mag het ook mooi zijn?

Moet je als kunstenaar altijd maar vernieuwen, experimenteren en meegaan met de laatste stroming? Of kun je kiezen voor een andere weg, en trouw blijven aan traditie en ambacht?


Voor een aantal beroemde Haarlemse schilders zoals als Jacobus van Looy, Coba Ritsema en Kees Verwey was het in de eerste decennia van de 20ste eeuw helder. Want hoewel de tijdgeest alle ruimte gaf voor het experiment, bleven zij bewust ‘conservatief’ schilderen in de traditie van het impressionisme en realisme van de late 19de eeuw.


Kunst moest met veel liefde en aandacht zijn geschilderd, en vooral: gewoon mooi zijn. Of, zoals Kees Verwey zei: “Kijken is beleven, en om de belevenis is het mij te doen”. Kom kijken naar Mag het ook mooi zijn? en ervaar de schoonheid van de Haarlemse impressionisten en realisten!

Herfstvakantietip

Middenin het Frans Hals Museum staat het poppenhuis van Sara Rothé. Een soort mini-museum met wel 1.000 kleine voorwerpjes. Ze gebruikte het niet als speelgoed, maar om mee te pronken naar bezoek. Het biedt een bijzonder inkijkje in een 18-eeuws grachtenpand.

Met steun van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation, die aandacht willen vragen voor de kracht van de Nederlandse museumcollecties, kan het Frans Hals Museum het Pronkpoppenhuis vanaf 2020 nog beter belichten. Het poppenhuis wordt dankzij hun bijdrage namelijk schoongemaakt, voorzien van nieuwe verlichting en een nieuwe trap, waardoor je nog beter kunt gluren.